Iz Pravopis.ba se oglasili nakon odluke i postupka MVP-a BiH

Radiosarajevo.ba
Iz Pravopis.ba se oglasili nakon odluke i postupka MVP-a BiH

Povodom aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH protiv promocije mobilne aplikacije Pravopisa bosanskoga jezika autora Senahida Halilovića (dostupne pod nazivom "Pravopis.ba" za Android i iOS), a zbog nekoliko pogrešnih medijskih interpretacija i sugestivnih naslova, želimo pojasniti sljedeće:

1. Ministarstvo vanjskih poslova nije zabranilo niti može zabraniti distribuciju i promociju mobilne aplikacije Pravopisa bosanskoga jezika koja je dostupna na dvije najveće platforme (Google Play i App Store).

Ambasadi BiH u SAD naređeno da ukloni aplikaciju Pravopisa bosanskog jezika

2. Među više hiljada pravnih i fizičkih lica koja su u prethodnim danima podijelila vijest o našoj aplikaciji na svojim profilima na društvenim mrežama našla se i Bh. ambasada u SAD-u, te je upravo ta njihova objava uklonjena nakon naredbe Ministarstva vanjskih poslova BiH.

3. Tim stranice Pravopis.ba ne slaže se s ovakvim postupkom Ministarstva vanjskih poslova BiH, niti misli da je za njim bilo potrebe. Promocija bosanskoga jezika, kao jednog od službenih jezika u BiH, pa i knjiga koje se njime bave, trebala bi biti jedna od obaveza naše diplomatske mreže. U slučaju novog Pravopisa bosanskoga jezika za takvo šta nema nikakve smetnje: ova knjiga ni na koji način ne vrijeđa niti omalovažava bilo koga, a mobilna aplikacija može biti izuzetno koristan alat svima koji se služe bosanskim jezikom.

4. Iako se radi o predimenzioniranom slučaju, koji je poslužio prije svega u svrhe predizborne kampanje, znakovito je da kampanja protiv novog Pravopisa bosanskoga jezika traje, i da je vode nacionalisti s različitih strana. Glavni razlog je, vjerujemo, inkluzivniji pristup normiranju bosanskoga jezika u novom Pravopisu.

U nastavku objave na Facebooku se navodi:

"Zbog svega navedenog, zahvaljujemo vam se što ste prepoznali da je upravo takav pristup korak naprijed u standardizaciji bosanskoga jezika. Naše aplikacije više nema na Facebook-stranici Bh. ambasade u SAD-u, ali zahvaljujući vašem povjerenju ima je već u preko 23.000 mobitela širom svijeta. Ako već niste, preuzmite aplikaciju besplatno na www.pravopis.ba.Preporučite je i prijateljima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije