Pravnim timovima OHR-a i NATO-a onemogućen uvid u banjalučki katastar

Radiosarajevo.ba
Pravnim timovima OHR-a i NATO-a onemogućen uvid u banjalučki katastar

Pravnim timovima OHR-a i NATO-a, koji rade na popisu državne, odnosno vojne imovine, u Banjoj Luci onemogućen je uvid u katastar iako se radi o javnom dokumentu i iako je posjet ranije najavljen.

Odmah po dolasku ovoga pravnog tima zabranjeno im je pregledanje katastra, nakon čega su napustili ured, rečeno je FTV-u u OHR-u. Za premijera Republike Srpske Milorada Dodika ovaj je posjet - upad, kako je to, na izvanrednoj sjednici Narodne skupštine spočitao šefu OHR-a u Banjoj Luci Krisu Benetu.

OHR pokušava izvršiti popis državne imovine i imovine obrambenih struktura u okviru procesa ispunjavanja dva od pet ciljeva potrebnih za zatvaranje OHR-a i transformaciju u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije, kazali su u OHR-u.

U svome obraćanju zastupnicima, Dodik je predložio zaključak da ukoliko visoki predstavnik nastavi pokušaje nametanja i provođenje akata koji se tiču Elektroprijenosa, Skupština zakaže javno izjašnjavanje o tome.

Naveo je i da se u tome slučaju svi predstavnici RS-a povlače iz zajedničkih organa.

Dodik: Šta NATO ima s državnom imovinom?

Posjeta je izazvala oštre reakcije premijera RS-a Milorada Dodika.

„Šta NATO ima s državnom imovinom? Kao, to je veliki sistem i ne smijete ništa da kažete, a pitam šta ima NATO tu da radi?”, upitao je Dodik.

Za Dodika je taj postupak “samo još jedna mogućnost da se još više izgubi povjerenje u vezi sa članstvom BiH u NATO-u”.

Iznio je i niz primjedbi, u smislu „šta to ima NATO da radi oko državne imovine, kao i Chris Bennett (šef banjalučkog ureda OHR-a) i drugi koji ovdje mešetare 20 godina te prave atmosferu kako treba samo žestoko nastupati”.

Dodik je još rekao i da „zna da je Valentin Inzko dobronamjeran”, ali da je, tvrdi, okupio oko sebe svakakve ljude, među kojima je nabrojao i Raffija Gregoriana, Bennetta i još neke.

Iznio je i stav da je RS već dala pristanak da se neperspektivna vojna imovina uknjiži na BiH te da ne vidi šta bi NATO imao da popisuje u vezi s tom imovinom.

Mirna Šoja, glasnogovornica entitetske policije, potvrdila je da MUPRS nije bio obaviješten o prisustvu NATO-ovih predstavnika tokom posjete banjalučkom katastru, ali da ih je OHR obavijestio o posjeti njihovog tima za popis imovine u BiH.

”U dopisu OHR-a koji smo dobili najavljeno je da će timovi OHR-a obići sve sudove i općinske katastre u kojime se vode zemljišne knjige da bi izvršili provjeru registara zemljišnoknjižnih kancelarija i općinskih katastara”, izjavila Šoja Feni.

Precizirala je da su predstavnici OHR-a naveli da bi ove posjete trebalo da budu okončane do 31. oktobra, ali i da postoji mogućnost da njihovi timovi više puta posjete neku pojedinačnu kancelariju.

“Svaka od tih posjeta bit će najavljena 24 sata ranije MUP-u RS-a, što je ispoštovano u Banjoj Luci", kazala je Šoja.

rtvfbih/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije