Obrazovanje / Pravni fakultet u Sarajevu obilježava 75 godina postojanja

06. 04. 2021. u 10:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu 6. aprila 2021. godine obilježava važan jubilej - 75 godina postojanja i rada.

Zakonom o Pravnom fakultetu osnovan je Pravni fakultet sa sjedištem u Sarajevu.

U prvoj akademskoj godini 1946/47. upisana su ukupno 334
studenta. Od svog osnivanja Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu ima dominantnu ulogu u modernoj univerzitetskoj naučnoistraživačkoj i nastavnoj djelatnosti, u razvijanju raznovrsnih pravnih disciplina (u doktrinarnom i praktičnom smislu) te u obrazovanju pravničke inteligencije.

"Od tada do danas Fakultet je izgradio brojne mostove znanja,
naučnoistraživačkog, stručnog i pedagoškog rada, te učvrstio veze ne samo s onima koji studiraju pravne nauke, već i s onima koji ih proučavaju s doktrinarnih pozicija i implementiraju u svakodnevnom životu. Zbog toga, Fakultet desetljećima ima aktivnu ulogu u afirmaciji prava i pravnih nauka, razvoju nacionalnog pravnog sistema, te promociji i podizanju svijesti o značaju međunarodnog prava. Ako se osvrnemo unazad možemo konstatirati da je Pravni fakultet postigao izuzetne rezultate u istraživanju i studiranju pravnih nauka, i to ne samo u Bosni iHercegovini nego
i van njenih granica. Na tako stečenom znanju i ugledu podigao je generacije mladih pravnika, uložio velike napore u razvoj tradicionalnih pravnih disciplina, te otvorio vrata novim pravnim granama koje se afirmiraju zajedno s razvojem društva, ekonomije, tehnologije i međunarodnih odnosa", navodi se u saopćenju.

Poručuju kako "rezultat takvog pristupa ogleda se u ostvarenim rezultatima i u određenju pravca daljeg razvoja baziranog na stečenom iskustvu".

U tom smislu i u ovom času veoma je važno istaći da je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu svjetionik pravnog obrazovanja i razvoja pravnih nauka u Bosni i Hercegovini", poručili su u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA