"Pravda za Davida" uputila dvije pritužbe Kancelariji disciplinskog tužioca pri VSTV-u

0
Radiosarajevo.ba
"Pravda za Davida" uputila dvije pritužbe Kancelariji disciplinskog tužioca pri VSTV-u

Neformalna grupa građana "Pravda za Davida" uputila je u srijedu, 8. decembra, dvije pritužbe Kancelariji disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom tužilačkom vijeću BiH (VSTV).

Kako navode, prva pritužba upućena je protiv glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci Zorana Bulatovića zbog toga što u dva navrata nije osigurao adekvatnu tužilačku zamjenu u predmetu koji se vodi protiv dvojice krim-tehničara MUP-a RS Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, a u vezi sa uništavanjem donjeg veša Davida Dragičevića.

"Na ročištu 21.4. i 2.12.2021. godine nije se pojavio postupajući tužilac Dalibor Vrećo, a Okružno javno tužilaštvo nije obezbijedilo zamjenika.
Sudija Radmila Medaković kritikovala je ponašanje Okružnog javnog tužilaštva uz ocjenu da je takvo postupanje neopravdano, neprihvatljivo i neprimjereno", pojasnili su iz grupe Pravda za David.

Bayern na mukama prije 'Der Klassikera': Dva ključna igrača pod velikim upitnikom

Bayern na mukama prije 'Der Klassikera': Dva ključna igrača pod velikim upitnikom

Druga pritužba upućena je protiv sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci Snježane Savić zbog toga što nije dozvolila nikome iz udruženja građana "Put pravde", kao ni samom Davoru Dragičeviću, prisustvo u svojstvu javnosti ročištu u predmetu koji se vodi protiv Suzane Radanović, majke ubijenog Davida Dragičevića, a po tužbi za klevetu od strane inspektora MUP-a RS Dubravka Kremenovića.

"Sudija se pravdala situacijom sa virusom korona, međutim do sada se nikada nije desilo da sudija zabrani prisustvo u svojstvu javnosti barem jednoj osobi. Takvom nezakonitom samovoljom sudija je onemogućila javnosti da prati sudski proces i tako je povrijeđeno načelo javnosti rada suda", dodali su.

U obje pritužbe, ističu, ukazuje se na sljedeće disciplinske prekršaje:

  • očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja prema sudiji u postupku, strankama, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima, ili drugim osobama;
  • nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti;
  • donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka;

"Očekujemo od Kancelarije disciplinskog tužioca BiH da čim je prije moguće provjeri sve navode iz pritužbi i izrekne adekvatne sankcije gore navedenim nosiocima pravosudnih funkcija", naveli su iz grupe Pravda za Davida.

Također su obavijestili da je današnje ročište u predmetu protiv Davora Dragičevića po tužbi Dragana Lukača, Darka Ilića i Darka Ćuluma zbog klevete odgođeno za 17. februara sljedeće godine zbog toga što još uvijek nije određen sudija koji će preuzeti ovaj predmet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije