Pratite rad bh. parlamentaraca i na internetu

Radiosarajevo.ba
Pratite rad bh. parlamentaraca i na internetu

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine predstavili projekt Virtualni parlament, koji će omogućiti svim parlamentarcima da kroz svoj virtualni ured pokažu spremnost da direktno komuniciraju s građanima, dok će građani imati precizan uvid u rad poslanika putem 16 skupštinskih sala i 600 virtualnih kancelarija.
Iako je dopredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić ocijenila „Virtualni parlament“ kao izvrstan projekt, skrenula je pažnju na činjenicu da u BiH još  ima veliki broj nepismenih ljudi, a pogotovo informatičko neobrazovanih. Zbog toga kaže da će sve dok u potpunosti ne zaživi ovaj projekt morati postojati kancelarije za informatičko neobrazovane građane BiH, koji su zainteresovani za direktne razgovore

Tim povodom, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić kazao je da je Virtualni parlament nov i učinkovit instrument poslovne politike, koji će doprinijeti unapređenju komunikacije građana i parlamentaraca. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić istakao je da parlamentarna demokracija u BiH nije razvijena. „Svedena je na formu, izolirana iz komunikacije s javnošću i nema potrebnog susreta parlamentarca, vlade, stručne javnost i civilnog društva. Bez toga BiH je osujećena u svom bržem razvoju na putu evroatlantskih integracija.“


Virtuelni ured Beriza Belkića

Govoreći  da „Virtualni parlament“ ukazuje na potrebu da se zbivanja političkih odnosa u BiH moraju usmjeriti u parlamente, a parlamenti moraju biti odgovorne revizirane strukture, naglasio je Škaljić da „mi to nismo bili u prilici“. 

„Rad odbora i komisija u Federalnom parlamentu bio je toliko formaliziran do tog stepena da zapravo nije predstavljao nikakvu strukturalnu vrijednost. Javnost je gotovo u cjelosti bila isključena iz toga što se dešava. To je stvar koja donosi štetu. Zato nam je cilj demokratičnost postupaka i to moramo razvijati u parlamentu“, dodao je Škaljić. 

Na ovo ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon odgovorio je da informacijske tehnologije danas oblikuju način kako funkcionira društvo. 

„Vlade nisu izuzetak od ovog fenomena. Inovacije u socijalnoj tehnologiji stvorile su jedinstvenu priliku građanima da dobiju infomacije od vlasti i da učestvuju u odlukama koje se tiču njihovih života. Vlade moraju slijediti taj trend da bi ostali u kontaktu sa svojim izbornim bazama, a građani BiH moraju biti više uključeni s ljudima koje su izabrali “, zaključio je Moon, prenijela je Fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije