Poznato koji zastupnici nisu bili na specijalnoj sjednici NSRS-a ili nisu glasali

Radiosarajevo.ba
Poznato koji zastupnici nisu bili na specijalnoj sjednici NSRS-a ili nisu glasali
Foto: RTRS / Ilustracija

U jučerašnjem političkom jedinstvu vlasti i opozicje u Narodnoj skupštini RS ipak nije učlestvovalo nekoliko zastupnika koji su bili odsutni, ili su bili u sali, a nisu glasali.

Istovremeno, predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović bio je prisutan samo na početku sjednice. Da stvar bude zanimljivija, Čubrilović je, otvarajući posebnu sjednicu, rekao da niko od zastupnika nije najavio odsustvo.

Međutim, Srpskainfo saznaje da u Narodnu skupštinu jučer uopšte nisu ušla četiti poslanika stranaka iz RS – Milan Radović (DNS), Branko Butulija (SDS), Dragan Galić (PDP) i Nataša Stevanović (NDP). Kako se vidi u listingu, niko od njih nije učestvovao u glasanju. Od poslanika poslaničke grupe „Zajedno za BiH“, na glasanju nije bio Senad Bratić koji je, kako se saznaje, imao smrtni slučaj u porodici.

Za Informaciju o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH glasala su 72 poslanika, dok je dvoje Bošnjaka bilo protiv. Međutim, kako se vidi iz listinga, jedan poslanik je bio prisutan, a nije glasao.

Riječ je o zastupniku u Klubu SDS Nebojši Vukanoviću.

Nebojša Vukanović odgovorio zašto nije glasao za zaključke NSRS

Kada je na red došlo glasanje o osam ranije usaglašenih zaključaka, za je glasalo 70 poslanika, niko uzdržan, dok su Edin Ramić i Begija Smajić iz „Zajedno za BiH“ i ovaj put bili protiv. Međutim, dvoje zastupnika nije glasalo – Željka Stojičić i Saša Popović, oboje iz SNSD.

Istovremeno, Nedeljko Ćubrilović, koji je i predsjednik DEMOS, bio je jedini lider parlamentarne stranke koji se nije obratio na sjednici, u skladu sa dogovorom. Kako je rečeno u Skupštini, Čubrilović je morao da se povuče sa sjednice zbog zdravstvenih problema.

„Predsjedik je učestvovao na sastaku sa liderima stranaka, koji je održan u 12 časova, kao i u otvaranju sjednice Narodne skupštine. Međutim, zbog zdravstenih problema je morao da se javi u UKC RS gdje je proveo ostatak jučerašnjeg dana i tamo se nalazi i danas. Čubrilović je ovlaštenja za vođenje sjednice Narodne skupštine prenio na potpredsjednicu Željku Stojičić. Kada je riječ o DEMOS, poslanicima se obratila zamjenica predsjednika stranke i šefica Kluba poslanika Spomenka Stevanović“, kažu u NSRS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije