Poznato kada bi trebala biti završena sanacija pruge kod Komadinovog vrela u Jablanici

3
Fena
Poznato kada bi trebala biti završena sanacija pruge kod Komadinovog vrela u Jablanici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pruga visi kod Komadinovog vrela

Željeznice FBiH (ŽFBiH) poduzimaju svakodnevne aktivnosti u vezi sa sanacijom pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac – Grabovica kod Jablanice, gdje je tokom nedavnih katastrofalnih poplava i odrona uništena pruga na dužini od 17 kilometara, što je dovelo do potpune blokade željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo – Čapljina – Sarajevo.

U Željeznicama FBiH procjenjuju da će trebati minimalno dva do tri mjeseca za uspostavu željezničkog saobraćaja na dionici pruge Donja Jablanica-Grabovica, gdje su najveća oštećenja na pruzi.

Sredstva za obnovu pruge osigurat će Vlada FBiH u skladu sa Zakonom o Željeznicama FBiH i Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja.

Oglasilo se Ministarstvo odbrane BiH nakon što je oklopno vozilo Oružanih snaga ispalo na cestu

Oglasilo se Ministarstvo odbrane BiH nakon što je oklopno vozilo Oružanih snaga ispalo na cestu

Željeznice FBiH su formirale komisiju u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja koja je svakodnevno na terenu i utvrđuje štetu. Procjenjena šteta na pruzi iznosi oko pet miliona KM.

"Željeznice FBiH su u stalnom kontaktu sa Vladom FBiH i resornim ministarstvom u cilju iznalaženja rješenja kako bi se u što kraćem periodu pristupilo obnovi oštećenog dijela pruge", kazali su Feni iz preduzeća Željeznice FBiH.

Iz Privredne komore FBiH i Udruženja poslodavac FBiH istaknuli su da je u Luci Ploče trenutno oko 400.000 tona robe za BiH, a poznato je da se jako puno kompanija oslanja na Željeznice FBiH.

Najnovija informacija: Put Jablanica - Mostar ponovo slobodan, evo u kojem periodu će se moći voziti

Najnovija informacija: Put Jablanica - Mostar ponovo slobodan, evo u kojem periodu će se moći voziti

Kako ističu iz tog preduzeća, glavni korisnici usluga željezničkog transporta roba na području Bosne i Hercegovine, za koje se obavlja prevoz željeznicom preko Luke Ploče su: GIKIL, Arcelor Mittal, Alternativa Sarajevo, Tranzit export Ilijaš, Cementara Kakanj, CIBOS Ilijaš, Ferum Zenica, Soda Lukavac, BELISAR Brčko, Hold Ina Podlugovi i Elektroprivreda Srbije. Roba koja se prevozi je ugalj, koks, nafta, čelični proizvodi, šećer i ostale vrste roba u kontejnerskom saobraćaju.

"Pad prihoda na dnevnoj osnovi od prevoza robe i putnika za Željeznice FBiH iznosi oko 280.000 KM, a indirektne štete za privredu BiH su znatno veće. Obim prevoza robe preko Luke Ploče u uvozu, izvozu i tranzitu na godišnjem nivou iznosi oko 32 posto od ukupnog obima prevoza Željeznica FBiH, a na dnevnoj osnovi prevoz robe na ovoj pruzi iznosi oko 6.500 tona robe", pojasnili su iz ŽFBiH.

Sve informacije o tragediji u Jablanici i drugim gradovima Bosne i Hercegovine čitajte na portalu Radiosarajevo.ba na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije