Poznato gdje će ratni zločinac Radovan Karadžić služiti zatvorsku kaznu

6
Radiosarajevo.ba
Poznato gdje će ratni zločinac Radovan Karadžić služiti zatvorsku kaznu
Foto: ICTY / Radovan Karadžić

Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, kaznu će služiti u Velikoj Britaniji.

Odlučio je to Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, nakon što je s Ostrva dobio potvrdu da će zemlja primiti zločinca na izvršavanje kazne.

"Imajući u vidu da je 20. marta 2019. Žalbeno vijeće Mehanizma, između ostalog, izreklo kaznu doživotnog zatvora Radovanu Karadžiću, Ujedinjeno Kraljevstvo obavijestilo je Mehanizam o svojoj spremnosti da izvrši ostatak kazne koju je Karadžiću izrekao Mehanizam.

Ovim odlučujem da će Karadžić kaznu izdržavati u Ujedinjenom Kraljevstvu, naveo je Agius u obavijesti koju je odluci poslao stranama u postupku – tužiocu Sergeu Brammertzu i Karadžićevom advokatu Peteru Robinsonu", naveo je Agius.

U izjavi, ministar vanjskih poslova Velike britanije Dominic Raab rekao je: "Radovan Karadžić jedan je od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid.".

Do transfera, kaznu će služiti u zatvorskim prostorijama MMKS-a.

Detalje odluke MMKS možete pogledati na ovom LINKU.

Podsjećamo, Radovan Karadžić je 20. marta 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Karadžić je proglašen krivim za genocid na području Srebrenice u julu 1995. godine, zatim progon, deportacije i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije