Poznati bh. meteorolog otkriva: Evo kakva zima nas očekuje

0
N. Žunić
Poznati bh. meteorolog otkriva: Evo kakva zima nas očekuje
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Zima u Sarajevu

Bosna i Hercegovina trenutno prolazi kroz period toplijih temperatura, iako smo do sada navikli da u oktobru već polako spremamo 'zimsku opremu'. 

Dok se još može hodati u duksericama, te u malo laganijim jaknama, pitanje koje mori veliki broj građana je - do kada će ovo trajati? Osim ovog, tu je i vječno pitanje koje zanima sve, a to je - kakvu zimu možemo očekivati?

Na ova dva pitanja, kao i na druga, za portal Radiosarajevo.ba odgovara Bakir Krajinović, poznati meteorolog iz Sarajeva koji radi u Federalnom hidrometeorološkom zavodu. Zbog njegovih odličnih analiza i prognoza vremena prati ga više od 30 hiljada ljudi na društvenoj mreži Facebook, gdje svakodnevno informiše građane o mnogobrojnim stvarima koje ih zanimaju o vremenskim prilikama. 

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Naš meteorolog je za portal Radiosarajevo.ba odmah na početku razgovora naglasio šta možemo očekivati do kraja oktobra. 

"Kad su u pitanju vrijednosti temperatura zraka u Bosni i Hercegovini do kraja ovog mjeseca bit će pod uticajem toplije, ali vlažnije zračne mase koja jugozapadno strujanje prebacuje s mediterana na naše prostore i u takvim okolnostima vrijednosti temperatura zraka bit će iznad prosjeka, što znači da do kraja ovog mjeseca temperatura zraka u Bosni i Hercegovini, prije svega u Bosni, kretat će se od 9 do 11, u Hercegovini do 14 stepeni u jutarnjim satima.

𝗜𝗭𝗚𝗟𝗘𝗗𝗜 𝗩𝗥𝗘𝗠𝗘𝗡𝗔 𝗭𝗔 𝗣𝗘𝗥𝗜𝗢𝗗 𝟭𝟲.𝟭𝟬.𝟮𝟬𝟮𝟯. – 𝟯𝟭.𝟭𝟬.𝟮𝟬𝟮𝟯. Polje povišenog zračnog pritiska dominira nad većim dijelom zapadne...

Posted by Bakir Krajinović on Monday, October 16, 2023

Maksimalne temperature u Bosni oko bit će oko 24 stepena, a u Hercegovini i do 28 stepeni. To su temperature koje su za ovaj mjesec daleko iznad prosjeka, ali uz ovo južno strujanje, odnosno vjetar južnog pravca, dosta su ugodne temperature za mjesec oktobar", govori naš meteorolog. 

Kako Krajinović kaže dalje, septembar je bio historijski mjesec. 

"Septembar je bio jedan od najtoplijih mjeseci kada je u pitanju temperatura zraka u BiH. Ne samo u BiH, već i na globalnom nivou.

U BiH topliji septembar je bio 1957. i 2011. godine, tako da na treće mjesto možemo svrstati ovaj 2023. godine. Na globalnom nivou, septembar u sjevernoj hemisferi bio je jedan od najtoplijih u historiji", ističe Krajinović te nastavlja prognozu za oktobar i novembar: 

"Prognoze za oktobar kažu da će se trend nadprosječno visokih temperatura zraka zadržati do kraja mjeseca, ali i naši prognozni modeli koje koristimo za dugoročne vremenske prognoze kažu da će i u mjesecu novembru prosječne mjesečne temperature biti iznad prosjeka. To se posebno odnosi na sjever naše zemlje, gdje će te pozitivne anomalije biti 2-3 stepena iznad referentnih vrijednosti, a u centralnim i južnim predjelima od 1 do 2 stepena. Tokom cijele ove jeseni, a mjesec i pol smo već izmjerili te imamo još isto toliko, sve ukazuje da će ovo biti jedna od najtoplijih sezona kada je u pitanju jesen u Bosni i Hercegovini." 

𝗜𝗭𝗚𝗟𝗘𝗗𝗜 𝗩𝗥𝗘𝗠𝗘𝗡𝗔 𝗭𝗔 𝗣𝗘𝗥𝗜𝗢𝗗 𝟭𝟵.𝟭𝟬.𝟮𝟬𝟮𝟯. – 𝟬𝟯.𝟭𝟭.𝟮𝟬𝟮𝟯. Jugozapadno strujanje na prostor Bosne i Hercegovine prebaciće...

Posted by Bakir Krajinović on Thursday, October 19, 2023

Što se tiče zime, trend od ove jeseni će se 'preliti' u narednu sezonu, kako kaže naš meteorolog, mada naglašava da su preciznije prognoze trenutno preuranjene. 

"Još je rano govoriti o preciznim prognozama o zimi.

Međutim, naši prognozni modeli ukazuju da će se trend natprosječno visokih temperatura nastaviti tokom sljedeće sezone. To ne znači da prozori hladnih zračnih masa sa sjevernih dijelova europskog kontinenta neće uticati na naše vremenske prilike.

Naši klimatski uslovi su takvi da su vrijednosti temperatura zraka ispod nule sasvim uobičajni tokom sva tri zimska mjeseca. Tako da moramo biti spremni i na takve situacije. Minusi tokom zime u BiH su sasvim uobičajni, pa čak i oni ekstremni.

Međutim, naši modeli ne ukazuju da možemo sa sigurnošću tvrditi kada će se to desiti. 135 godina mjerenja u našoj zemlji uči nas da moramo biti spremni", govori Krajinović, te napominje na ono što se trenutno zna prema modelima koji su dostupni: 

Bakir Krajinović
Foto: Facebook: Bakir Krajinović

"Modeli ukazuju da će prosječne temperature biti znatno iznad prosjeka, posebno kada su u pitanju decembar i januar.

Ipak, još je rano o detaljima kada je u pitanju temperaturni režim za zimu. Treba naglasiti da je sezonska prognoza za jesen savršeno odradila svoj dio posla, tako da sa nekom doze pozitivne sigurnosti možemo govoriti o tim pozitivnim odstupanjima temperatura za predstojeću sezonu zime.

Ono što treba naglasiti je da su naši klimatski uslovi takvi da su sasvim normalne dvije ili tri epizode prodiranja hladnih masa sa sjevera Europe i dvije ili tri epizode uticaja sibirskog anticiklona koje donosi ekstremno niske vrijednosti temperature zraka. Iako su prognoze u pravcu da će biti pozitivna anomalija, to ne znači da neće biti epizoda s ekstremno niskim temperaturama" rekao je Krajinović za portal Radiosarajevo.ba

Kada su u pitanju padavine, mnogi su primijetili da je bilo mnogo manje kiše tokom ovih jesenjih mjeseci. To potvrđuju praćenja meteorologa, naglašava Krajinović. 

"U pogledu padavina, treba naglasiti da su tokom ove sezone jeseni svi prognozni modeli ukazali da će biti manje vrijednosti padavina od prosječnih. Septembar je pokazao pravo lice i padavina je bilo puno manje od prosjeka.

Bh. meteorolozi najavili veliku promjenu vremena i 'topske noći': Evo kad se očekuju olujni udari

Bh. meteorolozi najavili veliku promjenu vremena i 'topske noći': Evo kad se očekuju olujni udari

U oktobru tek očekujemo padavine, uz ovo južno strujanje dolaze nešto veće količine padavina, posebno na jugu naše zemlje i očekivane vrijednosti do kraja ovog mjeseca bit će u granicama prosječnih.

Kada je u pitanju novembar, također očekujemo manje količine padavina od prosječnih, ali i tokom zime taj trend izostanka padavina će se nastaviti. Svjedoci smo jeseni koja se rijetko pamti s ovako visokim vrijednostima temperatura tokom septembra i tokom oktobra", govori naš meteorolog. 

Naravno, kada pričamo o zimi, svima je na pameti odmah - snijeg. Ipak, kako kaže Krajinović, o tome je još rano. 

"Kada je u pitanju snijeg, to je jedan od najvećih izazova za meteorologe, posebno u smislu nešto dugoročnije prognoze. Snježne padavine su jedna specifična meteorološka padavina koja tokom jeseni i zime zadaje najveće muke za prognozu vremena. Tačno odrediti položaj nulte izoterme koja je granica između kiše i snijega je izrazito nezahvalno, posebno kada je u pitanju sezonska prognoza.

Međutim, ono što se desilo proteklog vikenda na našim planinama nije ništa neuobičajno. Tokom oktobra u prethodnih 20-23 godine, samo su dva slučaja zabilježena gdje nije bilo snijega na našim planinama. To je sasvim normalno, da na Bjelašnici svake godine tokom oktobra imamo snijeg. 

Bh. meteorolozi najavili drastične temperaturne oscilacije: "Bit će i do 30°C"

Bh. meteorolozi najavili drastične temperaturne oscilacije: "Bit će i do 30°C"

Što se tiče prognoza za narednu sezonu, morat ćemo sačekati kratkoročne vremenske prognoze da bismo dali pouzdane informacije za one koji iščekuju snježne padavine zbog skijanja ili zbog turizma. Ne ide im u prilog ništa kada su u pitanju prognoze padavina koje ukazuju na manje količine od prosjeka. Svjedoci smo bili prethodne godine da je pravi snijeg koji je otvorio skijašku sezonu na našim planinama tek registrovan od 15. januar, tako da nije neuobičajno da nam zakasni snijeg.

Nadam se, kada su u pitanju turistički radnici, da će ove godine biti nešto ranije. Naši klimatski uslovi ukazuju da padavine moramo očekivati tokom svakog narednog mjeseca kada je u pitanju hladniji period, posebno na našim planinama. Ipak smo mi 1984. godine organizovali Zimske Olimpijske igre. Prave, pouzdane informacije o sniježnim padavinama doći će u kratkoročnim vremenskim prognozama, s obzirom na to da su to dosta specifične informacije", rekao je Bakir Krajinović za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije