Poznati meteorolog najavio snijeg, evo gdje će se širiti po cijeloj BiH za vikend

1
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavio snijeg, evo gdje će se širiti po cijeloj BiH za vikend
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sarajevo u januaru 2022.
Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Slab snijeg pada u centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -13; Ivan-sedlo i Sokolac -5; Sarajevo i Srebrenica -2; Tuzla -1; Banja Luka, Doboj, Jajce, Livno, Prijedor i Sanski Most 0; Bihać, Bijeljina, Bugojno, Drvar, Gradačac i Zenica 1; Mostar i Trebinje 5; Neum 7°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946hPa, za 2hPa je veći od normalnog i raste.

Danas u jutarnjim satima slab snijeg u centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti. Novo naoblačenje u Bosni tokom noći na subotu. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4°C, na jugu zemlje do 10°C.

U Sarajevu oblačno prije podne. Slab snijeg u jutarnjim satima. U drugoj polovini dana djelomično smanjenje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka oko 1°C.

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić je kazao da ćemo jutarnje sate dočekati uz snijeg.

"Večeras slijede nove padavine koje će pomoći pročišćenju kotlinskog zraka koji se opet blago zagadio u uslovima stabilne atsmofere. Evo, padavine koje se već sada nalaze na području Posavine i većeg područja sjeveroistoka BiH će se već u naredna 2-3 sata premještati prema jugoistoku, jačat će i vjetar sjevernog smjera koji će doprinijeti da se kotlinski zrak u velikoj mjeri pročisti. Sa prodiranjem hladnijeg zraka će doći do prelaska kiše u susnježicu i snijeg tako da ćemo jutarnje sate sutra dočekati pod novim bijelim pokrivačem", kazao je Sladić za N1.

Edin Subašić: Puna podrška rezoluciji UN: 'Srpski svet' i diktature protiv ostatka civilizacije

Edin Subašić: Puna podrška rezoluciji UN: 'Srpski svet' i diktature protiv ostatka civilizacije

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Pod uticajem stabilnijeg vremena, biometeorološke prilike će biti povoljnije. Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi osjetiti djelimično olakšanje. Mada će opšta slika biti ljepša, preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, te povesti računa o primjerenom odijevanju, naročito u unutrašnjosti zemlje, obzirom da su moguće i cjelodnevne negativne temperature zraka. U Hercegovini također prohladno, sa povremenim udarima bure, što će uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

Objavljena je prognoza za vikend i prvi dan naredne sedmice:

U subotu, 22.01.2022., oblačno vrijeme u Bosni. U Hercegovini djelomično vedro. Snijeg se prognozira širom Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine. U nizinama može padati i susnježica. Padavine su većinom slabe. Vjetar umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -10 i -3°C, na jugu zemlje do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C.

U nedjelju, 23.01.2022., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Snijeg se prognozira širom Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine. U nizinama može padati i susnježica. Padavine nisu obilne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -3°C, na jugu zemlje do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 8°C.

U ponedjeljak, 24.01.2022., pretežno oblačno vrijeme u Bosni. U Hercegovini se prognozira razvedravanje. Slab snijeg povremeno može padati na području Krajine i dijelu centralne Bosne. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C, na jugu zemlje do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 7°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije