Poznati ginekolog Asim Kurjak: Dugo sam skrivao svoju strast

12
Radiosarajevo.ba
Poznati ginekolog Asim Kurjak: Dugo sam skrivao svoju strast
Anadolija / Doktor Asim Kurjak

U Galeriji Mona Lisa u Zagrebu uskoro će biti izložena djela iz kolekcije poznatog ginekologa Asima Kurjaka. Kolekcija pod nazivom "Zborke Kurjak" broji 55 djela, a među njima posebno se ističu ona s potpisaom Bukovca, Račića, Auera i Stančića.

"Ima nešto u tome zašto mi doktori volimo umjetnost. Mi liječimo tijelo, a umjetnici liječe duh", kaže poznati ginekolog i kolekcionar umjetnina dr. Asim Kurjak u čijem je domu svaki centimetar zida je ispunjen nekom umjetninom. Neke od njih naći će se i na izložbi koja se ove subote, 20. aprila, otvara u zagrebačkoj Galeriji Mona Lisa, a riječ je o slikama s motivom žena kojih, priča doktor Kurjak, ima najviše u svojoj zbirci što nije slučajnost.

"I supruga i ja smo ginekolozi. Gledamo početak života, dolazak novih generacija, vesele stvari, kod nas nema umiranja. Donosimo radost u zemlji gdje se više umire nego što se rađa. Dakle, bez ikakve patetike, lik žene i ženskog tijela i duha nama je jako blizak. S druge strane, lik žene stoljećima je inspirisao umjetnike, svi velikani slikarskog opusa dokazivali su se na aktu žene", kazao je Kurjak.

Između 55 djela koje će javnost imati priliku vidjeti na izložbi iz Zbirke Kurjak ističu se "Portret djevojke u bijelomBele Čikoša Sesije, "Portret djevojkeJosipa Račića, "Majka s djetetomMarte Ehrlich Tompa, "Majka i dijeteOmera Mujadžića, "UjutroRoberta Auera, "DoručakMiljenka Stančića, "Mladost (Djevojka na livadi)Ivana Tišova, "Sjedeći ženski aktMarijana Trepšea, "Ležeći aktVladimira Becića, "Ljeto (Alegorija)Vlaha Bukovca, "ČešljanjeFrana Kršinića...

Robert Auer
Foto: Screenhsot: Robert Auer "Ujutro"

Iako Asim Kurjak slike skuplja već 45 godina prvenstveno su ga, kaže, znali kao naučnika, doktora. "Tek u jednom trenutku Igor Zidić me je nagovorio da pokažem svoju zbirku. Tako je došlo do prve izložbe moje kolekcije u Umjetničkom paviljonu 2019. godine."

Josip Račić
FOTO: Screenshot: Josip Račić "Portret djevojke"

Dugo je, priča, skrivao tu svoju strast prema kolekcionarstvu, uz ostalo i zato što nije znao gdje ona rođena, gdje je to počelo. Iako, kad pogledamo u historiju, mnogi istaknuti doktori bili su i kolekcionari.

"Moji nisu bili ni slikari, ni historičari umjetnosti. Slučaj je vezan za Zagreb i za Plavi Vjesnik. Pero Zlatar dobio je jednu moju pjesmu koju sam napisao kao banjalučki srednjoškolac, ‘Lipa‘ se zvala. On veli da će pjesmu svakako objaviti, ali prije toga neka otiđem do jednog umjetnika iz Banje Luke, pred kojim je velika karijera, Mersada Berbera. ‘Idite kod njega, ponesite pjesmu, a on neka napravi ilustracije‘. I tako ja odem kod Berbera i on naslika dvije slike koje mi je i poklonio. To je bila klica. I do tada sam posjećivao izložbe, volio slike, ali mislim da su te dvije slike u meni razbuktale strast i inficirale me kolekcionarstvom. Dakle strast je postojala, ali sam to samozatajno čuvao. Možda sam i čekao da prvo napravim naučnu karijeru. Ne možete svaštariti. Ne možete biti istovremeno i veliki naučnik i veliki kolekcionar. Možete biti prihvatljivi kolekcionar, a to košta", istakao je dr. Kurak.

Naglasio je da iako u svijet umjetnina nije ušao proračunato, ispalo je da je to bila pametna investicija i u poslovnom smislu jer svaka njegova slika danas vrijedi šest puta više nego što ju je platio.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

"Jednom su me pitali u nekom intervjuu, u šta bih uložio posljednju kunu. Odgovorio sam: ‘U vrhunsku sliku‘", kazao je doktor za Jutarnji.hr.

Doktor je kazao da nikad robovao bankovnim računima, kupnji nekretnina, a interes za kolekcionarstvo prenio je i na svoja dva sina. Danas ima oko 700 slika, gotovo sve hrvatske slikare, "jedino mi još nedostaje Plančić", a posebno je ponosan na svojih jedanaest Bukovaca.

"Mi kolekcionari međusobno se vrednujemo po tome ko ima koliko Bukovaca. Jer je do njega najteže doći", pojasnio je dr. Kurjak.

Otkrio je i kako dolazi do slika.

"Ljudi znaju za moju strast i znaju da nema tog dijela godine kada ja neću odvojiti novac za dobru sliku. Tako da mi nude. Slika mora ispuniti dva uvjeta, prvi da je od kvalitetnog umjetnika, a drugi da je se meni dopada, mora mi biti dopadljiva. Jednom sam donio Joba, supruga mi je rekla: ‘Ta slika neće u moju kuću‘. Ali meni se strašno sviđala. I evo je tu, u mojoj zbirci. Moja je uvijek zadnja", kazao je doktor.

Od svih "žena" koje je skupio najdraža mu je ipak jedna Bukovčeva, zove se "Ljeto (Alegorija)".

Vlaho Bukovec
Foto: Screenshot: Vlaho Bukovec "Ljeto (Alegorija)"

"Gledajte tu damu, na njoj su lijepe i noge koje su pokrivene", kazao je dr. Kurjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije