Poznat datum rasprava o žalbama u procesu protiv Ratka Mladića

Anadolija
Poznat datum rasprava o žalbama u procesu protiv Ratka Mladića
FOTO: EPA / Ratko Mladić

Usmena rasprava o žalbama u procesu protiv Ratka Mladića bit će održana 17. i 18. marta 2020. godine u Hagu.

Rasprava se održava sudnici Haškog tribunala, a Mladićevo obraćanje se očekuje 18. marta u 12.45 sati, najavljeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam).

Predsjednik Mehanizma sudija Carmel Agius najavio je u julu ove godine da bi  Žalbeni postupak u predmetu Ratko Mladić trebao bi biti okončan do kraja 2020. godine.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala 22. novembra 2017. osudilo je Mladića na doživotni zatvor po deset tačaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine zbog njegove uloge u zločinima tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora

Ratko Mladić je danas pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Nakon šest godina suđenja Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je izrekao provostepenu presudu Mladiću, kojem je Tužilaštvo Haškog tribunala na teret stavilo 11 tačaka u optužnici. Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije