Poziv Jablaničanima da se uključe u akciju gašenja požara

Radiosarajevo.ba
Poziv Jablaničanima da se uključe u akciju gašenja požara

Općinski štab Civilne zaštite (CZ) Jablanica uputio je apel građanima Jablanice i pozvao sve zdravstveno sposobne muškarce sa područja općine da se sutra dobrovoljno odazovu na gašenje požara u rejonu Draganjske planine, javio je dopisnik Agencije Onasa.

Polazak je u 8.00 sati sa autobuske stanice u Jablanici. Od alata je potrebno ponijeti grablje, a sav ostali alat i sredstva za gašenje zadužiće se na licu mjesta.

"Stanovnici ugroženih sela, te jablanički profesionalni vatrogasci i dobrovoljci već nekoliko dana i noći bez odmora i zamjene nadljuskim naporima pokušavaju da zaustave vatrenu stihiju koja opasno prijeti da uništi stambene objekte u naselju Tretišće", kaže se u apelu Opštinskog štaba Civilne zaštite Jablanica.

U gašenju požara od subote angažovan je helikopter Oružanih snaga BiH, za što u opštini Jablanici tvrde da je "samo kap u moru", jer je vatra izbila na nepristupačnim dijelovima Prenja, gdje "vatrogasci ne mogu ništa učiniti".

Zato su zatražili angažovanje više helikoptera OS BiH i dva kanadera, specijalna aviona koje u regiji ima samo Hrvatska.

Pet osoba gasi požar

Prema riječima Omera Nezirića, pomoćnik opštinskog načelnika za civilnu zaštitu, oni djeluju kao javna ustanova, četiri su profesionalna vatrogasca i jedan direktor.

"Plan nam je da ih pripojimo opštinskoj službi. Oprema im je dobra, vozni park treba obnoviti", rekao je Nezirić, pišu Nezavisne.com.

Požalio se na spore procedure pri odobravanju pomoći u gašenju požara od viših nivoa vlasti u BiH.

"Dok nekome dokažemo da je ovo požar ogromnih razmjera, sve će izgorjeti, kao lani na području Konjica. I da imamo više vatrogasaca, oni su nemoćni zbog terena. Jedino može pomoći gašenje iz zraka", dodao je Nezirić.

U Ministarstvu sigurnosti BiH kažu da su upoznati sa zahtjevom opštine Jablanica za posredovanje u odobravanju međunarodne pomoći, odnosno intervenciju dva kanadera, ali da formalni zahtjev za ovu vrstu pomoć nisu dobili.

"U dopisu kažu da su iscrpili sve svoje kapacitete, tačnije da su angažovali pet vatrogasaca, 35 mještana sela Ravne i 20 stanovnika Dragan Sela. Prije odobravanja angažovanja helikoptera OS BiH, mi smo dobili akte od institucija FBiH i kantona da su iscrpili sve svoje kapacietet. Pa ako je cijela FBiH spala na pet vatrogasaca, šta reći o ovom sistemu", rekao je Samir Agić, pomoćnik ministar sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije