Pozdravljen dolazak Sorensena u BiH

Radiosarajevo.ba
Pozdravljen dolazak Sorensena u BiH

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague toplo je pozdravio dolazak Petera Sorensena, novog šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je danas iz britanske ambasade u BiH. 

"Peter je veoma sposoban i iskusan diplomata za kojeg znam da će odlučno raditi na pružanju podrške evropskim nastojanjima građana Bosne i Hercegovine. On u tome ima punu i snažnu podršku Velike Britanije. Peterov dolazak signalizira početak novog, ojačanog prisustva Evropske unije u Bosni i Hercegovini, usmjerenu na pružanje pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU", smatra ministar Hague.

Šef britanske diplomatije dalje je naglasio da je od ključnog  značaja da politički lideri Bosne i Hercegovine blisko sarađuju sa Peterom Sorensenom, EU, Uredom visokog predstavnika i ostatkom međunarodne zajednice, kako bi Bosna i Hercegovina mogla ponovno ubrzati svoje usporeno kretanje ka EU. 

"Prvi korak ka ovom mora biti formiranje široke koalicione vlade, sposobne i spremne da donesi teške odluke o reformi", poručio je Hague.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije