Požari širom BiH ne jenjavaju

Radiosarajevo.ba
Požari širom BiH ne jenjavaju

Vjetar koji od sinoć puše na području Srebrenice razbuktava aktivne i aktivira lokalizovane šumske požare na području ove opštine, saopšteno je iz Šumskog gazdinstva Drina. Gašenje ovih požara otežava nepristupačan teren i oskudna oprema, potvrdio je za Srnu ekonom Drine, Miloš Guzijan. Vatrogasci i radnici Drine ulažu krajnje napore da ne dozvole vatri da se proširi na kuće i ostale objekte u selu Zalazje.

Požar sa Zalazja i Divljakinja, pod uticajem vjetra, širi se prema koti i TV repetitoru Kvarc i nenaseljenom selu Pribićevac, a jedan krak se spušta niz šumu koja je ove godine već dva puta gorjela, prema srebreničkom naselju Kiselica.

Čekajući kišu

Pod uticajem vjetra se ponovo razbuktao i prije četiri dana lokalizovani požar u rejonu Biljeg. Požar je izbio i u 50 kilometara udaljenoj srebreničkoj Mjesnoj zajednici Luka, ali Teritorijalna vatrogasna jedinica Srebrenica ne raspolaže ni ljudstvom ni opremom da ih uputi na gašenje tog požara. Nadaju se da će se obistiniti meteorološke prognoze i pasti kiša, jer nema izgleda da se bez kiše ugase brojni šumski požari koji se brzo šire sasušenom travom, grmljem, vrzinama i rastinjem.

Redukcija vode u Srebrenici otežavaju snabdijevanje vatrogasnih cisterni vodom. Brojni požari u ovoj opštini još ne ugrožavaju ljude i stambene objekte.

Požari, koji su na području zvorničke opštine zahvatili šumu u Sopotniku kod Drinjače, šumu i nisko rastinje u Gornjoj Pilici, te travu u naselju Čelopek, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornika nastoje lokalizovati i staviti pod kontrolu.

Helikopter OS nad Boračkim jezerom

Helikopter Oružanih snaga BiH od jutros gasi požar na području Boračkog jezera kod Konjica, nastojeći spriječiti širenje vatrene stihije prema požarištima na Rujištu. Komandir Vatrogasne jedinice Konjic Zdravko Knežević rekao je da helikopter odlično obavlja posao, iako ima otežanu vidljivost, jer se nad Boračkim jezerom spustio gust dim. On je dodao da bi helikopter, koji nosi 2.500 litara vode, trebao biti angažovan naredna dva sata, te da će, zavisno od situacije, možda raditi i u poslijepodnevnim časovima.

Na području Rujišta kod Mostara stanje je i jutros teško, jer su se aktivirali novi požari, koji se šire prema Bijelom Polju.

Vatra sa područja Konjica nekotrolisano se širi prema Nevesinju i Mostaru, zbog čega se strahuje da bi se požari mogli spojiti i izazvati veliku katastrofu u Hercegovini.

Čeka se dolazak ruskog helikoptera, koji bi danas trebalo da pomogne najugroženijim područjima u BiH.





 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije