Požari: Još jedna besana noć u Hercegovini, Srbija nudi pomoć

Radiosarajevo.ba
Požari: Još jedna besana noć u Hercegovini, Srbija nudi pomoć

Foto: Dado Ruvić

I bez hrvatskih kanadera pomoć bi Hercegovini mogla doći s druge strane, točnije iz Srbije budući da postoji mogućnost angažiranja ruskog aviona za gašenje požara, tipa Berijev, koji se od prije nekoliko dana nalazi u Nišu.

Ruski avion može se koristiti ne samo u Srbiji, nego i u regiji, a da bi Rusi krenuli u gašenje požara potreban je prije svega službeni zahtjev neke od vlada, u ovom slučaju Vijeća ministara BiH. Načelnik Sektora za vanredne situacije, koje djeluje u okviru srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Predrag Marić potvrdio je za Al Jazeeru kako je ruski avion na raspolaganju i BiH te dodao kako „već sutra može da poleti prema Jablanici“.

Avion Berijev Be-200 predstavlja jednu od najefikasnijih letjelica za gašenje požara, može da ponese 12 tona vode, koliko i šest vojnih helikoptera koji se koriste za te namjene.

Za Berijev se moraju pokriti troškovi goriva, aerodromskih taksi, smeštaj i ishranu za posadu. Takvi su uslovi i za nas“, objasnio je Marić, uz napomenu kako je ruska posada na raspolaganju svima i svatko ih, uz spomenute naknade, može angažirati.

Berijev ponuđen svima

Na konstataciju kako požare u Hercegovini, osim vojnih helikoptera, gasi samo pet vatrogasaca i stotinjak mještana, Marić je odgovorio kako je „svim službama u regionu potvrdio kako je Berijev u Nišu do kraja septembra“.

Navodno su bh. službe „uredno zahvalile“ i najavile kako će zvati u pomoć „ako im bude trebalo“.

Pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić potvrdio je, gostujući na Al Jazeeri, kako požar oko Jablanice gasi ukupno pet vatrogasaca. Osim njih na gašenju vatre angažirano je još stotinjak mještana, a vatrogascima pomažu helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Iza Hercegovaca još jedna besana noć

Niti nakon 10 dana požari koji plamte Hercegovinom nisu stavljeni pod kontrolu, a vatra nije ugašena, pa je iza stanovnika nekoliko sela kojima prijeti vatrena stihija besana noć. Iako im kuće još nisu ugrožene, stanovnici Dragan Sela odlučili su provesti noć na otvorenom, u brdima, i pokušati spriječiti eventualno prodiranje vatre prema njihovoj imovini, javila je Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin.

Na Draganjskoj planini situacija je još uvijek kritična, jer se vatra u večernjim satima razbuktala.

Vatrena linija duga najmanje kilometar nekontrolirano se širi prema selima Rječice i Babin Potok, te prema Konjicu, no ljudi i njihove kuće još uvijek su sigurni.

I prolaz cestom M-17, koja spaja Sarajevo i Mostar, baš kao i željeznička pruga prema jugu Hercegovine su sigurni, no vatra se razbuktala prema teško pristupačnom planinskom masivu Čvrsnica. Gašenje vatre na tom području moguće je samo iz zraka, no helikopteri Oružanih snaga BiH ostali su bez besplatne pomoći hrvatskih kanadera kojima je isteklo vrijeme od 30 radnih sati na koliko im je kabinet premijera Zorana Milanovića odredio angažman u susjedstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije