Požar u okolini Trebinja ne jenjava

Radiosarajevo.ba
Požar u okolini Trebinja ne jenjava

Stanje uzrokovano požarima u općini Trebinje nije se popravilo ni u poslijepodnevnim satima.

Vatra prijeti pojedinim naseljima, a pored nepristupačnog terena problem vatrogascima predstavljaju i visoke temperature koje lako raspiruju nova požarišta.
 
Šef odsjeka Civilne zaštite Trebinje Mirko Ćurić kaže da su požari aktivni na više mjesta trebinjske općine, a najteža situacija je na Zubcima, selima Uvjeća te trebinjskim brdima i Pridvorcima.

“Vatra je prisutna na četiri-pet lokaliteta i situacija je tu složena. Vjetar i visoka temeperatura otežavaju nam rad”, kazao je Ćurić.

Posebno teška situacija u poslijepodnevnim satima bila je prigradskim naseljima Pridvorci, gdje su bile ugrožene kuće, ali je vatra lokalizirana.

“Bukvalno smo s krova gasili požari. Sada je situacija tu stabilna, kada su u pitanju stambeni objekti”, preciziraoa je šef trebinjske Civilne zaštite.

Na ostalim lokacijama, na Zubcima, prema Ublima, Kraju, Tulima i Potkraju, vatra je i dalje prisutna.

Helikopteri Oružanih snaga BiH gasili su požar u jutarnjim satima, a očekuje se ponovno djelovanje i u poslijepodnevnim satima.

Visoke temperature otežavaju i njihov rad, a Ćurić potvrđuje da ulažu maksimalne napore da pomognu u gašenju požara.

“Nažalost, zbog velikih požara u Hrvatskoj i u Crnoj Gori nismo u mogućnosti da dobijemo njihove kanadere, koji mogu da djestvuju tokom cijelog dana i nose duplo veću količinu vode”, kazao je Ćurić.

Dodatna pomoć

Vatrogascima u Trebinju još tokom ove večeri bit će upućena dodatna oprema kako bi se mogli izboriti sa sve većom vatrenom stihijom.

Tokom današnjeg pomaganja u gašenju požara u naselju Pridvorci nadomak tog grada jedan mladić je lakše povrijeđen te je nakon interevencije u bolnici pošten kući.

Da je situacija izazvana požarima u trebinjskoj općini alarmatna, potvrdio je i predsjednik Vatrogasnog saveza Mile Međed.

Nedostaje opreme za gašenje, pa će tokom večeri hitno u Trebinje biti upućena ta vrsta pomoći.

Vatrogasci sumnjaju da požare u toj općini pojedinci namjerno izazivaju te apeliraju na policiju da preduzme mjere na okrivanja počinilaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije