Požar u Jablanici: Još uvijek nije kritična situacija

Radiosarajevo.ba
Požar u Jablanici: Još uvijek nije kritična situacija

Požar u borovoj šumi u užem rejonu Jablanice, trećeg dana je zahvatio dodatnih oko tri hektara, ali još uvijek nije kritična situacija, potvrdio je za agenciju Anadolija pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

"Trenutno stanje u Jablanici još uvijek nije kritično i trenutna situacija je zadovoljavajuća. Ministarstvo sigurnosti je u stalnom kontaktu sa federalnom upravom civilne zaštite FBiH čija je osnovna nadležnost vezana za djelovanje u ovakvoj situaciji, koordiniranje svih jedinica i snaga na nivou Federacije BiH, kako bi se ovaj požar stavio pod kontrolu", pojasnio je Agić.

Prema njegovim riječima, u ovim momentima se dakle, koliko je to u nadležnosti Ministarstva sigurnosti, završavaju pripreme kako bi se efikasno djelovalo i s jedinicama Oružanih snaga, javlja Anadolija.

Međutim, u skladu s članom šest Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH, da bi se angažovali helikopteri Oružanih snaga potrebno je da se ispune određeni preduslovi, a to znači da je potrebno angažovati sve snage kojima raspolažu općina, kanton, federacija i tek nakon kompletnog angažmana svih snaga i mogućnosti da se djeluje na požar, tek tada se uvode snage sa državnog nivoa, helikopteri ili se traži međunarodna pomoć.

"Za sada Federalna uprava civilne zaštite nije dostavila pisani dokument u kojem je obavijestila Ministarstvo sigurnosti da su iskorištene sve snage kojima federacija raspolaže, a ukoliko se to desi Ministarstvo sigurnosti će pokrenuti procedure za dizanje helikoptera OSBiH", dodao je Agić.

Naime, kao i prošle godine kada su buktili požari na području Jablanice, situacija sa helikopterima je izuzetno teška kako sa nedostatkom helikoptera tako i zbog tehničkih problema.

Požar u Jablanici gasi 15 vatrogasaca, situacija jutros nešto bolja

"Imamo na raspolaganju jedan-dva helikoptera koji su, u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, jako ograničeni", kazao je Agić.

Prema Agićevim riječima, pomoć OSBiH je zatražena direktno iz općinskih organa, ali procedure kažu da se trebaju očitovati općina, kanton i federalna uprava civilne zaštite.

"Mi imamo informaciju i od opštine Jablanica i od HNK da su oni iskoristili sva svoja sredstva, ali nemamo od federalne uprave. U monemtu kada dobijemo informaciju da je federalna uprava civilne zaštite iskoristila sve svoje kapacitete na gašenju ovog požara, tada ćemo pokrenuti helikopter OSBiH”, dodao je Agić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije