Požar pod kontrolom i ne prijeti naseljenim mjestima

Radiosarajevo.ba
Požar pod kontrolom i ne prijeti naseljenim mjestima


U velikom požaru na području Hutovog blata izgorjelo je 80 posto ovog parka prirode, odnosno nešto više uništeno više od 2.000 hektara Hutova blata ili osamdeset posto površine njegovog močvarnog dijela, javila je Fena.

Vatrogasci trenutno dežuraju na požarištu u slučaju da se pojavi otvorena vatra koja je u par navrata zaprijetila okolnim naseljima te hotelu na Hutovu blatu.
 
Požar na Hutovu blatu gasilo je oko 20 čapljinskih vatrogasaca, koji zbog nepristupačnog terena nisu mogli značajnije pomoći pri gašenju požara u močvarnom dijelu.

Prema informacija iz Javnog poduzeća Park prirode "Hutovo blato", potpuno je uništeno više od 2.000 hektara Hutova blata ili osamdeset posto površine njegovog močvarnog dijela.

Vatra je dosad uništila velik dio biljnog svijeta ovog parka prirode, koji je jedinstvena submediteranska močvara i smatra se jednim od najvećih zimovališta ptica u Evropi.



Požar ovih razmjera ne pamti se u Hutovom blatu. Šteta je neprocjenjiva. Mate Jurković, zapovjednik požarne jedinice Čapljina kazao je da su izgorjela sva staništa životinja. Uzrok požara još nije utvrđen, ali postoje informacije koje ukazuju na ljudski faktor, kaže Jurković a prenosi FTV.

Uprkos brojnim apelima uprave, Hutovo blato je zbog nedostatka finansiranja od strane Vlade HNK-a već mjesecima bez fizičkog nadzora, što je ostavilo ovaj park prirode na milost i nemilost lovokradicama i piromanima, kazao je Nikola Zovko, v.d. direktora JP-a Hutovo blato.

Vatra je tokom dana zaprijetila i mjestu Gnjilišta koje se nalazi uz Hutovo blato, te motelu u Karaotok, ali je internvencijom vatrogasaca opasnost uklonjena. Na prostoru Hutovog blata, prema posljednjim istraživanjima, utvrđeno je više od 600 biljnih vrsta, tako da ne treba ni govoriti koliku će štetu ovaj požar izazvati za floru i faunu ovoga parka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije