Požar gase Oružane snage BiH i EUFOR, stiže pomoć iz Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Požar gase Oružane snage BiH i EUFOR, stiže pomoć iz Hrvatske

Na gašenju požara na području Jablanice danas djeluju dva helikoptera Oružanih snaga BiH i jedan helikopter EUFOR-a. Očekuje se dolazak i dva kanadera iz Republike Hrvatske.

„Nadamo se da će ovim djelovanjem biti uspješno saniran najveći dio požarišta na području Jablanice“, kazao je jutros agenciji Fena pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Dodao je da prema sadašnjem rasporedu, kanaderi iz Hrvatske trebali bi da djeluju samo danas u toku dana. „Helikopter EUFOR-a, prema prvim podacima koje smo dobili, djelovat će od danas, uključujući i danas, tri dana u prijepodnevnim satima. Helikopteri Oružanih snaga BiH će djelovati u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima.“

Što se tiče požara na području općine Gacko, on navodi da i tamo kolege imaju problema, ali da još uvijek nije alarmantno tako da su odlučili da, prije svega, pokušaju sanirati i ugasiti požar na području Jablanice koji gori već 20 punih dana. 

„Onda ćemo preusmjeriti sve snage kako bismo ugasili i ostale požare, prevenstveno ovaj požar na području Gacka“, kazao je Agić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije