Povučena odluka o zabrani online klađenja

Radiosarajevo.ba
 Povučena odluka o zabrani online klađenja


Regulatorna agencija za komunikaciju danas je stavila van snage Odluku o zabrani online klađenja. 

U obavijesti koju smo dobili iz RAK-a, navodi se da se odlukom o zabrani izazivaju neželjeni efekti, u smislu nemogućnosti pristupa internet sadržajima koji nisu sporni sa aspekta Zakona o igrama na sreću Federacije BiH, a nalaze se na stranicama koje između ostalog pružaju i druge usluge putem Interneta.

Blokada i za domene .ba

Ističe se i kako je odluka mogla dovesti do negativnih posljedica davaocima pristupa internetu sa sjedištem u Republici Srpskoj gdje su igre na sreću putem interneta regulisane na drugi način.

 Iz RAK-a podsjećaju davaoce pristupa internetu da ih posjedovanje dozvole ne oslobađa obaveze poštivanja relevantnih zakonskih propisa u BiH u smislu uklanjanja sadržaja koje nadležni organi odgovarajućim odlukama oglase nezakonitim.

Odogovore na naša pitanja, kako su nam rekli u RAK-u dobit ćemo tokom sutrašnjeg dana.

U Ministarstvo finansija Federacije Bosne i Hercegovine portal Radiosarajevo.ba doznaje da se RAK na ovaj potez odlučio samoinicijativno, bez prethodne konsultacije s njima. U Ministarstvu su veoma iznenađeni ovom odlukom i, trenutno su u toku razgovori o konačnim rješenjima po pitanju odluke RAK-a.

Naredba: Zabrana online klađenja u BiH

Podsjećamo, Regulatorna agencija za komunikacije je 15. februara uputila dopis svim internet providerima u našoj zemlji da u roku od 30 dana onemoguće pristup internet stranicama za online klađenje, a po nalogu Ministarstva finansija i Porezne uprave Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije