Povrijeđeno pravo na slobodu Živka Budimira?

Radiosarajevo.ba
Povrijeđeno pravo na slobodu Živka Budimira?

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrao je danas apelaciju (žalbu) predsjednika Federacije BiH Živka Budimira izjavljenu na Rješenje Suda BiH o određivanju pritvora i donio odluku da apelaciju usvaja u pogledu prava na slobodu, u skladu s odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, izjavio je za agenciju Fena registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Po njegovim riječima, Ustavni sud BiH je, istovremeno, ukinuo Rješenje kojim je u ovom slučaju određen pritvor i vratio ga Sudu BiH s nalogom da odmah donese odluku u skladu sa standardima koji su praksom Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH uspostavljeni u pogledu garancija prava na slobodu. To, praktično, znači obavezu za Sud BiH da cijeli slučaj preispita u skladu sa spomenutim standardima, koji se odnose na mogućnost lišavanja slobode te da donese novu odluku.

Usto, Ustavni sud BiH je žalbu u pogledu prava na pravično suđenje odbacio kao preuranjenu, a s obzirom na to da Sud BiH još nije donio konačnu odluku o krivičnoj optužbi protiv Živka Budimira, odnosno da se u konkretnom slučaju radilo samo o odluci za određivanje pritvora. 

U Sudu BiH, Feni je rečeno da ovaj sud još nije zaprimio mišljenje Ustavnog suda BiH u vezi sa spomenutom apelacijom, te, ujedno, potvrđeno da se vijećanje u vezi s prijedlogom za produženje pritvora u predmetu Budimir i drugi nastavlja, te da bi rješenje o tome trebalo biti doneseno u subotu, 25. maja.

Budimirov advokat Ragib Hadžić odluku je komentirao na način da je time uvažena argumentacija odbrane da je njenom klijentu pravo na slobodu povrijeđeno. Proizilazi da Sud Bosne i Hercegovine treba da preispita odluku o Budimirovom pritvaranju.

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je prekršio zakon nekim odlukama o pomilovanju osuđenika i zloupotrijebio ovlasti. Po hapšenju mu je određen jednomjesečni pritvor, a u Sudu BiH je jučer održano ročište na osnovu prijedloga Tužilaštva da pritvor bude produžen za još dva mjeseca. Odluka o ovom prijedlogu Tužilaštva još nije donesena i očekuje se sutra. Advokat Hadžić naglašava da bi Budimir automatski bio na slobodi ako Sud ne bi donio rješenje do nedjelje do 17.15 sati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije