Povratak Vinka Martinovića Štele u BiH

Radiosarajevo.ba
Povratak Vinka Martinovića Štele u BiH


Vinko Martinović Štela vratio se u Bosnu i Hercegovinu te je, nakon što je sletio na Sarajevski aerodrom, stigao u Mostar. Kako je objavila Federalna televizija, viđen je u jednom od mostarskih naselja u kojem, zajedno sa suprugom, ima obiteljski stan.


Federalna televizija podsjeća da je Haški tribunal 9. januara objavio odluku kojom je Vinku Martinoviću odobrio prijevremeno oslobađanje poslije dvije trećine izdržane kazne od 18 godina zatvora, na koju je osuđen zbog zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993 i 1994. godine.

Martinovića je Tribunal osudio 2006, zajedno sa Mladenom Naletilićem Tutom koji je osuđen na zatvorsku kaznu od 20 godina, za zločine koje je počinila paravojna jedinica Kažnjenička bojna na čijem su čelu bili. 

Sloboda Vinka Martinovića mogla bi biti kratkog daha jer ga i u Republici Hrvatskoj čeka suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu zbog ubistva Jasmine Đukić iz Mostara od prije 16 godina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije