Povodom Dana Europe u Sarajevu otvorena izložba 'Buđenje solidarnosti'

3
Fena
Povodom Dana Europe u Sarajevu otvorena izložba 'Buđenje solidarnosti'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izlozba povodom Dana Europe

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović i ambasador EU u BiH Johann Sattler otvorili su večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu multimedijalnu izložbu "Buđenje solidarnosti" povodom obilježavanja Dana Europe.

Autori izložbe su mladi bh. umjetnici i arhitekti na temu solidarnosti, tolerancije i aktivizma, a nadahnuta je muralima Rikarda Druškića koje je oslikao u pet bh. gradova u okviru projekta EU, piše Fena.

Gradonačelnica Karić izjavila je na otvaranju da je Sarajevo dio porodice glavnih gradova Europe, te da je ono antifašističko, demokratsko i slobodarsko.

"Takvo Sarajevo ide u korak s Europom koja je demokratska i liberalna i koja će sasvim sigurno uvijek njegovati i prepoznati pozitivne vrijednosti koje dolaze iz našeg lijepog grada", rekla je Karić.

Poželjela je dobrodošlicu u Sarajevo svim dobrim ljudima koji mu žele doprinijeti, graditi ljepši i bolji grad, a time i ljepšu i bolju Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Sattler istakao je da osnivači Europske unije prije 70 godina ne bi mogli ni sanjati o uspjehu koji je ostvario taj projekt.

"Ponekad ljudi govore samo o problemima Unije, koji jesu stvarni, ali ne treba zaboraviti da smo imali više od 70 godina mira nakon rata koji je odnio brojne milione ljudskih života zbog zle ideologije", dodao je Sattler.

Najavljeno da će tokom maja biti nastavljene brojne aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Evrope u cijeloj zemlji i uz bogat online sadržaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije