'Povlačenje američkih trupa neće utjecati na BiH'

Radiosarajevo.ba
'Povlačenje američkih trupa neće utjecati na BiH'

Plan administracije američkog predsjednika Baracka Obame o smanjenju kopnenih snaga SAD-a, uključujući povlačenje određenog broja vojnika iz Evrope, neće imati gotovo nikakav uticaj na sigurnosnu situaciju u BiH i regionu, ocijenio je danas u izjavi Feni generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović.

U BiH su vojno prisutni EUFOR i NATO, uz samo simbolično američko vojno prisustvo u okviru NATO štaba, naveo je on.

Hadžović je istaknuo da je američka privreda u krizi, a na Sjedinjene Države otpada čak 43 posto od ukupnih vojnih troškova u svijetu. Zbog toga je u SAD-u postignut dogovor da se u narednih 10 godina vojni troškovi smanje za 500 milijardi dolara, dok su se u Kongresu čuli zahtjevi za smanjenje do 1.000 milijardi dolara u tom periodu, o čemu se još vode polemike.

Još 2004. godine je tadašnji predsjednik George W. Bush pokrenuo inicijativu za smanjenje broja američkih vojnika u Evropi i Hadžović kaže da ovo možda predstavlja realizaciju te inicijative s obzirom na veliku ekonomsku krizu.

Novi planovi administracije također znače prebacivanje američkog fokusa na Aziju i Pacifik, odnosno da su razlozi za američku zabrinutost sada druge geostrateške prijetnje, prije svega Iran, a zatim i zabrinutost zbog rasta vojnih kapaciteta Kine, kazao je Feni generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije