Povelja Kulina bana mogla bi biti privremeno izložena u BiH

Fena
Povelja Kulina bana mogla bi biti privremeno izložena u BiH
FOTO: Arhiv / Povelja Kulina bana
Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo civilnih poslova da u saradnji sa ministarstvima pravde i vanjskih poslova pokrene aktivnosti kojima bi se od Ruske Federacije izdejstvovalo da Povelja Kulina bana privremeno bude izložena u BiH.

Odluka je donesena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz VMBiH.

 

Povelja bosanskog bana Kulina je napisana 28. augusta prije tačno 828 godina, 29. augusta 1189. godine, na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom.

Povelja pokazuje da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara. To je najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država. Bosanski vladar Kulin ban napisao je Povelju dubrovačkom knezu kojom su u to vrijeme regulirani trgovački odnosi Bosne i Dubrovnika. Kulin ban je ovim dokumentom dao Dubrovčanima slobodu kretanja na teritoriju Bosne i time ih oslobodio plaćanja carine.

Povelja je prvi poznati dokument koji je jedan bosanski vladar uputio drugom vladaru, u ovom slučaju knezu, druge države. Pisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom, prvi je poznati diplomatski dokument pisan na domaćem jeziku, a kao takav zaslužuje posebnu pažnju.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. vijeku danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije