Povišen vodostaj zbog padavina: FHMZ objavio gdje se rijeke mogu izliti iz korita

Fena
Povišen vodostaj zbog padavina: FHMZ objavio gdje se rijeke mogu izliti iz korita
FOTO: Facebook / Ilustracija

Današnje padavine dovele su do povećanja vodostaja na svim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Trenutno ni na jednoj mjerodavnoj vodomjernoj stanici na ovom području nije dostignut vodostaj pri kojem počinje obavještavanje o mogućim poplavama, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Prema dostupnim meteorološkim prognozama, platforme Evropskog centra za poplave - EFAS-a, Federalni hidrometeorološki zavod je dostavio obavijest da postoji mogućnost izlijevanja rijeka iz korita, naročito malih vodotoka - bujice, na području sliva rijeke Bosne, prije svega: lijeve pritoke Bosne - sliv Lašve i Usore, desne pritoke rijeke Bosne - sliv Krivaje i Spreče, direktne pritoke rijeke Bosne u gornjem i srednjem dijelu sliva, direktne pritoke rijeke Save - Tinja te lijeve pritoke Drine u FBiH.

Ukoliko dođe do dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Što se tiče rijeke Save bilježi se blagi porast vodostaja, ali prema trenutnim prognozama ne očekuje se dostizanje vodostaja pri kojem počinju mjere redovne odbrane od poplava.

Zbog promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, Agencija nastavlja sa redovnim i pojačanim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije