Povećan broj bh. turista u Tajlandu

Radiosarajevo.ba
Povećan broj bh. turista u Tajlandu


Tajland je prošle godine posjetilo 1.000 turista iz BiH, uprkos komplikovanoj proceduri za dobijanje viza za tu zemlju, rekla je na današnjoj prezentaciji turističke ponude Tajlanda u Sarajevu direktorica Turističke asocijacije Kraljevine Tajland za Evropu Supranee Pongpat, javlja Fena.

Pongpat je rekla da će se raditi na tome da turisti iz BiH što lakše dobijaju vize za Tajland.

„U odnosu na prethodne godine broj bh. turista se povećao na Tajlandu. U 2013. godini očekujemo da će Tajland posjetiti oko 22 miliona turista iz čitavog svijeta, jer je to destinacija gdje se može posebno uživati u tajlandskoj kuhinji, tržnim centrima i drugim bogatstvima te zemlje“, kazala je Pongpat.

U Tajlandu je danas razvijen medicinski turizam, jer ta zemlja ima veliki broj profesionalaca koji rade u više od 20 klinika po najvećim standardima, naročito u oblasti hirurgije. Pongpat kaže da je Tajland takođe bogat velikim brojem wellness centara koji će svakom posjetitelju pružiti "podmlađivanje organizma".

Prema njenim riječima u 2015. godini Tajland će se priključiti azijskoj zajednici, što će doprinijeti turizmu, jer najveći broj turista upravo dolazi iz Kine.

Delegacija Tajlanda s predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma razmijenila je iskustva kako i na koji način predstaviti Tajland BiH, ali i BiH Tajlandu, rekla je Pongpat i dodala da će na taj način napraviti razmjenu posjetitelja, ali i da je to sve još u početnoj fazi.

Pongpat je rekla da bi BiH trebala maksimalno iskoristiti svoju zimsku turističku ponudu koja je veoma senzacionalna Tajlanđanima.

Treba napomenuti da je ukupna vrijednost bh. robe izvezene u Tajland u 2010. godini iznosila je 69.283 KM,  a vrijednost uvoza tajlandskih proizvoda u BiH iznosila je 9.163.859 KM, dok je u 2011. vrijednost izvezene robe iznosila 108.097 KM,  a uvezene 17.005.556 KM.

Kada je u pitanju struktura izvoza iz BiH u 2011. najviše je izvezeno proizvoda namjenske industrije, kraft- papira i nepremazanog kartona, te namještaja i njegovih dijelova.

Iz Tajlanda u BiH najviše je uvezeno zračnih i vakuumskih pumpi, pripremljenih ili konzerviranih riba, odjeće, draguljarskih predmeta i njihovih dijelova, tefona, šećera, proizvoda od željeza ili čelika, te riže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije