Potvrđeno: Unuk korejskog diktatora u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Unuk korejskog diktatora u Mostaru


Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (United World College in Mostar) je ove školske godine upisao učenika Kim Han Sola iz Sjeverne Koreje. Ovaj 16-godišnjak je prvi učenik iz Sjeverne Koreje koji će pohađati jedan od UWC koledža, priopćeno je danas s Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Kim Han Sol unuk je sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Ila. Novopridošli mostarski đak sin je Kim Jong Nama, najstarijeg sina sjevernokorejskog vođe. Međutim, najstariji sin zasigurno neće naslijediti oca jer je pao u njegovu nemilost nakon skandala sa nelegalnim ulaskom u Japan.

Spomenuti koledž raznolikost smatra jednom od svojih glavnih vrijednosti, a okupljajući učenike različitog socijalnog, društvenog i ekonomskog podrijetla razvijaju misiju čineći obrazovanje zalogom mira i održive budućnosti.

"Cilj nam je obrazovati učenike koji će iznad svega cijeniti multikulturalnost te biti društveno pouzdani  i moralno odgovorni pojedinci (…) Od svih učenika koji sudjeluju u našim obrazovnim programima, bez obzira na njihovo podrijetlo, očekujemo da služe svom narodu i pozitivno utječu na društvo u svojoj zemlji ali i globalno", navodi se u priopćenju.

Komentirajući vijest o upisu Izvršni direktor UWC Intenational Keith Clark  je rekao kako je UWC  ponosan na transformativnu moć obrazovanja. "Raznolikost je ključ obrazovnog iskustva i svake godine UWC dočekuje učenike različitih pripadnosti u svojim školama, koledžima i programima", naveo je.

Inače, Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) Li Po Chun smješten u Hong-Kongu već godinama provodi aktivnosti u Sjevornoj Koreji slanjem učenika-veleposlanika koji upoznaju mlade ljude koji tamo žive te prenose informacije o životu u toj zemlji. Upis učenika iz Sjeverne Koreje na jedan od UWC-a logična je posljedica tih napora, stoji u saopštenju Koledža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije