Potvrđeno: Suđenje za zločine u Visokom počinje 17. januara

1
Fena
Potvrđeno: Suđenje za zločine u Visokom počinje 17. januara
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sud BiH / Ilustracija

Suđenje šestorici optuženih za zločine počinjene na području Visokog 1992. godine počet će 17. januara, dogovoreno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.

Na ročištu je razgovarano o dinamici suđenja i data su uputstva za postupanja prilikom izvođenja dokaza. Sudija Braco Stupar kazao je da je Tužilaštvo predložilo 90 svjedoka i da ne treba saslušavati veliki broj na iste okolnosti.

Tužiteljica Sanja Jukić kazala je da će tokom postupka razmotriti mogućnost da odustane od određenog broja svjedoka, javlja Detektor.

Subota u Sarajevu: Uručeno preko 900 prekršajnih naloga, 23 vozača isključena zbog alkohola

Subota u Sarajevu: Uručeno preko 900 prekršajnih naloga, 23 vozača isključena zbog alkohola

Zijad Kadrić, Hajrudin Halilović, Asim Hamzić, Amir Murtić, Miralem Čengić i Samir Selimović optuženi su za zločine nad srpskim civilima počinjenim od maja do kraja 1992. godine u zatočeničkom objektu – logoru, koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”.

Ranije je iz Tužilaštva saopćeno da ih optužnica tereti za mučenja, pljačkanja, fizičko i psihičko zlostavljanje civila s područja Visokog, među kojima su bili žene, djeca i osobe starije životne dobi.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Visoko, Oružanih snaga Armije BiH, Stanice javne bezbjednosti i Vojne policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije