Potvrđeno: Opušak uzrok požara u bihaćkoj bolnici

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Opušak uzrok požara u bihaćkoj bolnici

Tromjesečna istraga o uzrocima katastrofalnog požara u kojem je izgorio najveći dio Kantonalne bolnice u Bihaću pokazala je da ga je prouzrokovao ljudski faktor.

Kako je za portal Oslobođenja rekao Adnan Tulić, portparol Tužilaštva USK uzrok požara je neugašen opušak cigarete.

"U centru požara nisu pronađeni materijali koji bi asocirali na namjerno izazivanje požara. Iz nalaza i mišljenja vještaka elektrostruke, nakon izvršenih analiza tragova koji se odnose na elektro-instalacije proizilazi da električna energija isključena kao mogući uzrok požara. Iz izvještaja protivpožarnih inspektora te nalaza i mišljenja vještaka proizilazi da je najvjerovatnije do nastanka požara došlo u prostoriji za garderobu koja se nalazi na četvrtom spratu ispred teretnog lifta, dospjećem žara od opuška cigarete.

Na mjestu požara u unutrašnjosti istopljene PVC kante, pronađeni su djelimično i potpuno izgorjeli ostaci kutija cigareta i neizgorjeli opušak, tako da je došlo gorenja i širenja požara na gorive dijelove u gardarobi, ormare i odjeće, a nakon toga do širenja požara na krovnu konstrukciju", kazao je Tulić.

Šteta koja je nastala na elektroinstalacijama usljed požara prema nalazu i mišljenju vještaka elektorstruke iznosi 42.392,50 KM. Visina štete koja je nastala na objektu zvanom Foča, dakle centralnoj zgradi nakon požara prema nalazu i mišljenju vještaka građevinske struke iznosi 1.115.549 KM.

"Kantonalno tužilaštvo povodom podnesenog izvještaja od strane Federalnog MUP-a poduzima daljne radnje na otkrivanju mogućih izvršilaca krivičnog djela, teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine iz člana 328. stav 1 krivičnog zakona Federacije. Ipak ostaje nejasno kako je do požara, u kojem je uništena bolnica koja je zbrinjavala 400 pacijenata, uopće moglo doći s obzirom da je samo nekoliko mjeseci prije okončana njena rekonstrukcija", dodao je Tulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije