Potvrđene nove optužnice za ratne zločine u BiH: Optužen i Lazar koji se nekad zvao Husejin "Tekila"

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđene nove optužnice za ratne zločine u BiH: Optužen i Lazar koji se nekad zvao Husejin "Tekila"
Foto: Nezavisne novine / Logor kod Dervente

Okružno javno tužilaštvo Doboj objavilo je tri potvrđene optužnice za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Dervente i Doboja, javlja Detektor.

Bivši pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jozo Maras potvrđenom optužnicom tereti se da je u maju i junu 1992. godine u logoru "Rabić", u vojnim hangarima u Derventi, s drugim i za sada nepoznatim vojnicima HVO-a tukao petoricu civila srpske nacionalnosti iz Dervente.

Za zlostavljanje zatvorenika u "Rabiću" te u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi optužen je i Lazar Matin – koji se, prema navodima Tužilaštva u Doboju, ranije zvao Husejin Avdić "Tekila" – iz Gračanice.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

U optužnici se navodi da je Matin učestvovao u zlostavljanju 11 civila srpske nacionalnosti u maju 1992. godine.

Zbog ubistva ratnog zarobljenika, bivšeg pripadnika Vučjačke brigade tzv. VRS, počinjenog polovinom juna 1992. na području Doboja, optužen je Luka Ćoso iz Dervente, nekadašnji pripadnik 103. brigade HVO-a.

Podsjetimo, logor Rabić je osnovan 26. aprila 1992. u bivšem skladištu JNA, opština Derventa. Za formiranje logora bila je zadužena 103. brigada HVO pod zapovjedništvom Zlatka Majića zvanog "Slovenac". U logoru je nastavljeno zlostavljanje žrtava, koje su najvećim dijelom boravile u logoru Dom JNA u Derventi. Prvi zarobljenici su bili stanovnici sela Čardak, opština Derventa. Broj logoraša se kretao od 26 do 120. Upravnik logora je bio Nihad Hamzić-Fric.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije