Potvrđena optužnica za genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica za genocid u Srebrenici

Sud BiH potvrdio je u utorak optužnicu protiv Nedeljka Milidragovića i Alekse Golijanina koja ih tereti da su počinili genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Prema optužnici, Milidragović, kao komandir voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS), i Golijanin, kao zamjenik komandira voda u Centru, u periodu od 10. do 19. jula 1995. počinili su genocid.

Milidragović je, kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva, 12. jula, za vrijeme pretresa na širem području Potočara, ubio muškarca bošnjačke nacionalnosti koji je bio invalid, a potom iz “bijele kuće” izdvojio grupu od 15 do 20 muškaraca i ubio ih na obližnjoj poljani.

Njemu je na teret stavljeno i da je naredio strijeljanje oko 100 zarobljenika u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Golijanin je, prema optužnici, učestvovao u zarobljavanju više hiljada Bošnjaka. Tužilaštvo BiH smatra da je on naredio pripadnicima Centra, te lično učestvovao u pogubljenju 15 do 20 zarobljenika na livadi pored putne komunikacije Konjević Polje – Bratunac.

Oba optužena su nedostupna.

Prema podacima Tužilaštva BiH, Milidragović živi u Beogradu i ima državljanstvo Srbije, kao i Golijanin, koji ima prebivalište u Sremskoj Kamenici, javlja Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije