Potvrđena optužnica protiv četiri osobe za genocid u Srebrenici

Anadolija
Potvrđena optužnica protiv četiri osobe za genocid u Srebrenici

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optužene Milu Kosorića, Borislava Stojišića, Momčila Tešića i Rajka Drakulića tereti da su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 31. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Iz Suda BiH navedeno je da optužnica tereti optužene da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada u periodu od 6. do 19. jula 1995. godine svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata čiji je plan i cilj bio da zatvore i pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave, a prisilno premjeste žene, djecu i starce iz enklave i na taj način ih unište kao grupu.

Terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada koje su preduzimali Vojska Republike Srpske (VRS) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva, zaštićene zone UN Srebrenica u okviru kojeg je djelimično istrijebljena grupa bošnjačkog naroda pri čemu je cjelokupno bošnjačko civilno stanovništvo do 40.000 civila Bošnjaka uklonjeno iz Zaštićene zone UN Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca Bošnjaka i dječaka ubijeno, kao pripadnici Vlaseničke brigade VRS, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata čiji je plan i cilj bio da zatvore i pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave, a prislilno premjeste žene, djecu i starce iz enklave i na taj način ih unište kao grupu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije