Potvrđen novi saziv Vijeća ministara BiH

Radiosarajevo.ba
Potvrđen novi saziv Vijeća ministara BiH


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu potvrdio imenovanje ministara i zamjenika ministara te zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Novi saziv Vijeća ministara BiH podržalo je 26 poslanika, sedam je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Predsjedavajući Vijeća ministara, ministri i njihovi zamjenici su nakon potvrđivanja imenovanja dali svečanu izjavu, javila je novinska agencija Fena. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je Vjekoslav Bevanda, a njegovi zamjenici su ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i ministar finansija i trezora Nikola Špirić.

"Zadovoljan sam sastavom novog Vijeća ministara BiH i vjerujem da postoji kod svih volja da radimo i djelujemo kao tim", kazao je Bevanda nakon neformalno-konsultativnog sastanka novog saziva Vijeća.

On je naglasio da je na sastanku razgovarano o pitanjima vezanim za primopredaju, lociranje problema u vezi budžeta, planovima za budžet i globalni fiskalni okvir od 2012. do 2014. godine.    

"Zaključak s tog sastanka je da će svi dati maksimalan doprinos da bismo riješili probleme pred nama", kazao je Bevanda i dodao kako je siguran da će ovo biti godina Evropske unije za BiH.

Raniji predsjedavajući VMBiH, ministar finansija i trezora u novom sazivu Vijeća Nikola Špirić smatra da je važno da se o budžetu razgovara prije svega u okviru Ministarstva i Vijeća ministara BiH, a da zajedničke informacije treba dijeliti s javnošću. Prema njegovom mišljenju „budžet nije stvar političke priče, nego egzaktnih podataka“.


Novi saziv Vijeća ministara BiH:

Zlatko Lagumdžija je novi ministar vanjskih poslova BiH, a njegova zamjenica je Ana Trišić-Babić.

Dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je sada ministar finansija i trezora BiH, a Fuad Kasumović je njegov zamjenik.

Na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je Mirko Šarović, a zamjenica ministra je Ermina Salkičević-Dizdarević.

Sadik Ahmetović je i u ovom mandatu ministar sigurnosti, a Mladen Ćavar njegov zamjenik.

Bariša Čolak također ostaje na čelu Ministarstva pravde BiH, a Srđan Radulj je zamjenik ministra.

Sredoje Nović vodit će Ministarstvo civilnih poslova BiH, a zamjenica ministra je Denisa Sarajlić-Maglić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglica je Damir Ljubić, a njegova zamjenica Radmila Mitrović.

Damir Hadžić novi je ministar prometa i komunikacija, a Rudo Vidović je njegov zamjenik.

Novi ministar odbrane je Muhamed Ibrahimović, a Mirko Okolić i Marina Pendeš su zamjenici ministra. 

Biografije novih ministara Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije