Sud BiH: Potvrđena optužnica protiv Atifa Dudakovića i ostalih

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Potvrđena optužnica protiv Atifa Dudakovića i ostalih
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Atif Dudaković

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine obaviješten je od Suda Bosne i Hercegovine da je optužnica potvrđena u cijelosti, te da je naredno ročište u predmetu zakazano za 31. oktobra, potvrđeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH 11. oktobra podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 osoba.

Optuženi se terete za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Atifa Dudakovića

"Optuženi se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu", saopćeno je, između ostalog, iz Tužilaštva.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i 6 stručnih vještaka te prilaganjem više od 1100 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje", rečeno je iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije