Potresni rezultati obdukcije žrtava iz Jablanice: "Niko se nije utopio. Usmrtili ih mulj i stijene"

0
Radiosarajevo.ba
Potresni rezultati obdukcije žrtava iz Jablanice: "Niko se nije utopio. Usmrtili ih mulj i stijene"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Donja Jablanica nakon poplava

Forenzičari iz Trebinja i Foče, dr Dražen Damjanjuk i dr Boris Pejić, identifikovali su i obdukovali dvadeset ljudi stradalih u jablaničkoj kataklizmi.

"Nijedan od njih nije imao klasično utapanje, već su svi stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem, ili su stradali od mehaničkih povreda, zadobijajući teške prelome od stijena i drugog materijala koji je padao po njima", kazao je Damjanjuk za Nezavisne novine, potvrdivši da ni on, ali ni njegov kolega, nisu ustanovili nijedno klasično utapanje.

Damajnjuk i Pejić su radili po spiskovima nestalih Jablaničana, pa je Damjanjuk obdukovao i bračni par koji je pronađen zagrljen u smrti, Perić je radio na tijelu nastradale trudnice u sedmom mjesecu trudnoće, ali su, kako kažu, i jedan i drugi, iako su do sada radili na brojnim "teškim slučajevima", ovaj posao uradili sa dosta teških emocija.

Hrvatsku influensericu ujela ajkula: "Kada se počela penjati na brod primijetili smo krvavu ruku..."

Hrvatsku influensericu ujela ajkula: "Kada se počela penjati na brod primijetili smo krvavu ruku..."

"Nas dvojica smo obradili i osam tijela iz jedne iste familije, iz koje je ostao samo jedan dječačić, tako da je sve to skupa jako potresno, ali, to je naš posao", kazao je dr Damjanjuk.

O tome koliko je i fizički i psihički teško bilo odraditi ovaj posao govori i detalj koji nam je iznio doktor Damjanjuk:

"Koliko je na tijelima bilo zemlje i mulja možda najbolje govori podatak da je za jedno tijelo mome pomoćniku trebalo pola sata da ga pripremi za obdukciju", kaže Damjanjuk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije