Potreban sporazum oko Elektroprenosa

Radiosarajevo.ba
Potreban sporazum oko Elektroprenosa

Premijer RS-a Aleksandar Džombić očekuje od predstavnika Federacije (FBiH) “konkretne i korektne” prijedloge za funkcioniranje “Elektroprenosa BiH”, te da se o tom pitanju postigne kompromis. 

Potvrdio je da još nije razgovarano s predstavnicima FBiH o mogućem prijedlogu otklanjanja problema u “Elektroprenosu BiH”, te da ostaje rok do kraja godine, koji je utvrdila Vlada RS-a da se uspostavi funkcioniranje u tom kompaniji, u skladu s vlasničkim udjelom. 

Ukoliko toga ne bude, RS će u skladu sa zaključkom Vlade, kako je ponovio, povući saglasnost na odluku o formiranju tog zajedničkom preduzeća i pokrenut će svoj sistem za prenos elektične energije, jer “Elektroprenos BiH” za sada ne funkcionira, nema investicija, saglasnosti za to, a ogromna sredstva stoje na računima. 

“Zbog toga mi nemamo motive da budemo u tom zajedničkom preduzeću ako ono uopće neće funkcionirati”, naveo je on. 

Komentirajući situaciju u “Željeznicama RS-a”, Džombić je na pres-konferenciji kazao da je menadžment tog preduzeća zadužen da uspostavi željeznički saobraćaj, koji je zbog štrajka mašinovođa u prekidu već 11 dana, koji je okarakterizirao nezakonitim. 

“Zaduženja su dobili i Ministarstvo saobraćaja, Inspektorat i MUPRS-a da u okviru svojih nadležnosti preuzmu aktivnosti, na osnovu informacije u kojoj stoji da samo 13 mašinovođa radi, a 170 je suspendirano, te da je bilo pokušaja kvara određenih lokomotiva, što će biti provjereno”, naveo je entitetski premijer i dodao da treba da se zna da su sindikati u tom sistemu protiv zahtjeva mašinovođa. 

Džombić je najavio i tematsku sjednicu o stanju u “Šumama RS”, navodeći da je to također jedno od javnim preduzeća u kojem ima “značajnih problema”. 

Bit će postavljen i uvjet da se u onim šumskim gazdinstvima koje negativno posluju rukovodstvu postavi rok za sanaciju šteta, a ukoliko toga ne bude, slijede otkazi. 

Još nema, kazao je, odluke šta će Vlada poduzeti kada je u pitanju problem u radu Industrije alata Trebinje, a nije isključen ni raskid ugovora s kupcem firmom "Swisslion" ili kompromis na koji će morati pristati sve strane.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije