Potreba struktuiranog dijaloga o pravosuđu

Radiosarajevo.ba
Potreba struktuiranog dijaloga o pravosuđu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da će taj bh.entitet  6.juna, na početku struktuiranog dijaloga o pravosuđu u BiH, zastupati predstavnici entitetske vlade. 

„U ponedjeljak očekujemo da uz, komesara Evropske unije za proširenje Štefana Filea, koji će otvoriti dijalog, uvodno obraćanje ima i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Budući da je to tek prva od sjednica kojih će biti znatno više u narednom periodu, predstavnici vlasti RS-a, uz državne i organe FBiH, učestvovat će  onako kako je to predviđeno standardnim procedurama EU“, precizirao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.
 
Njemu je bitno što u tim razgovorima „ne učestvuju predstavnici pojedinih institucija, posebno Suda ili Tužilaštva, kao što je bilo pokušaja“, te što „ne učestvuju ni OHR niti pojedine ambasade“. 

On je istakao da je Narodna skupština RS-a usvajanjem seta zaključaka i preporuka, te stavljanjem van snage odluke o raspisivanju entitetskog referenduma završila svoj dio posla. 

Sada ostaje da o njima svoju riječ kaže i Vijeće naroda RS-a, kako bi i zvanično stupili na snagu.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije