Potpisao ukaze: Novi direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić ispunio želje Milorada Dodika

10
Radiosarajevo.ba
Potpisao ukaze: Novi direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić ispunio želje Milorada Dodika
Foto: RTRS / Miloš Lukić potpisao odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika RS

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je jutros odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji manjeg bh. entiteta.

Ukaz će još danas biti objavljen u Službenom glasniku, a RTRS je objavio dokaze o potpisanim ukazima.

Podsjetimo, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milka Devušić podnijela je neopozivu ostavku na tu funkciju, a novi v.d. direktora izabran je jučer na hitnoj telefonskoj sjednici.

Sarajevski flautista o noći koju je vrijedilo čekati: Adi Šehu svira jubilarni hiljaditi koncert

Sarajevski flautista o noći koju je vrijedilo čekati: Adi Šehu svira jubilarni hiljaditi koncert

Devušićeva se u najvrelijoj direktorskoj fotelji u RS-u zadržala samo tridesetak dana, ali je isto kao njen prethodnik Vladimir Janković podnijela ostavku, jer nije mogla da se nosi sa pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka OHR-a.

Pritisak na direktora Službenog glasnika koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik ovog glasila u međuvremenu je pojačan, jer je Christian Schmidt nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se za neobjavljivanje odluka OHR-a predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do čak pet godina.

Predsjednik RS Milorad Dodik u petak, 7. jula je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS koji je Narodna skupština RS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine i uputio na objavljivanje u Službeni glasnik.

Tim zakonom za koji su glasala 54 poslanika prestaje obaveza objavljivanja odluka OHR-a u Službenom glasniku RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije