Potpisan sporazum koji zaustavlja kriminalce s dvojnim državljanstvom

Radiosarajevo.ba
Potpisan sporazum koji zaustavlja kriminalce s dvojnim državljanstvom

Ministar pravde BiH Bariša Čolak i hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović potpisali su danas u Sarajevu izmijenjeni Sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka o kaznenim stvarima koji stupa na snagu odmah.

Ovaj sporazum biće ratifikovan u parlamentima BiH i Hrvatske.

Preko 100 lica osuđenih u BiH krije se u Hrvatskoj

Izmjenom sporazuma je omogućeno izdržavanje kazne i bez pristanka osuđenog lica, čime će se otkloniti dosadašnja praksa da osuđenici koji imaju dvojno državljanstvo ili prebivalište izbjegavaju izdržavanje zatvorske kazne prebjegom u drugu državu.

U Hrvatskoj se nalazi više od 100 lica koja su pravosnažno osuđena u BiH, isto toliko ih je prebjeglo u Srbiju, dok se u BiH nalazi oko 50 lica iz Hrvatske koja su pravosnažno osuđena u toj zemlji.

Čolak je nakon potpisivanja sporazuma rekao da se radi o vrlo maloj, ali značajnoj izmjeni.

"Neophodno je provesti postupak priznavanja sudske odluke koji će ići ustaljenom procedurom. Predmeti će ići iz jedne države u drugu, a nadležan sud za izvršenje u državi gdje je presuđeno dostavljat će te presude putem ministarstva pravde ministarsvu pravosuđa druge države i obrnuto. Ministarstva će to dostaviti nadležnim sudovima na izvršenje, koji će priznavati te presude i izvršavati kao svoje", objasnio je Čolak.

Najavljen sporazum i u građanskim stvarima


On je najavio da je u pripremi i sporazum BiH i Hrvatske o izmjenama Sporazuma o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, te građanskim stvarima, koji bi trebalo da bude potpisan ove godine.

Šimonović je nakon potpisivanja sporazuma rekao da su BiH i Hrvatska potpisivanjem ovog sporazuma "stale u kraj" nekažnjivosti, gdje se državljanstvo zloupotrebljavalo za izbjegavanje pravde.

"Mi dvostruka državljanstva trebamo, ona su korisna našim državljanima, ali ne smiju biti kompromitovana ovakvim slučajevima zloupotrebe", naglasio je Šimonović i dodao da pravosnažno osuđena lica više neće moći birati da li će u zatvor, ili ne.

Surađivati i u nepravosnažnim presudama


On je rekao da je usaglašen i zapisnik koji će olakšati tumačenje složenih pojmova iz sporazuma, te da će izuzetaka biti što manje i da će se oni tumačiti rigorozno.

Šimonović je ukazao da BiH i Hrvatska imaju svoje interna pravna ograničenja u izručivanju lica čije presude još nisu pravosnažne, što, kako je rekao, ne znači da ne mogu razmjenjivati dokaze i ustupati gonjenja.

Lica koja su pravosnažno osuđena za ratne zločine neće biti izuzeta iz primjene ovog sporazuma, dodao je Šimonović i rekao da je razgovarano i o važnosti regulisanja imovinsko-pravnih odnosa BiH i Hrvatske.

Govoreći o zahtjevu Srbije da arhiv Haškog tribunala ne bude smješten u zemljama regiona, Šimonović je rekao da Hrvatska ne insistira na njegovoj lokaciji, ali insistira na dobroj zaštiti i jednakoj dostupnosti tom arhivu.

Ranije je najavljeno da će BiH isti sporazum potpisati sa Srbijom 26. marta u Beogradu, prenosi Srna.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije