Potpisan novi ugovor: Evo kad će dio koridora Vc od Sarajeva do Save biti u potpunosti u funkciji

5
Radiosarajevo.ba
Potpisan novi ugovor: Evo kad će dio koridora Vc od Sarajeva do Save biti u potpunosti u funkciji
Foto: JP Autoceste FBiH / Novi kilometri koridora Vc u BiH

Direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas, 15. augusta, u Sarajevu ugovor o grantu Evropske unije u vrijednosti 3,5 miliona eura za nadzor radova na dionici Putnikovo Brdo – Medakovo.

Dionica Putnikovo Brdo – Medakovo je duga 8,5 kilometara i prolazi kroz tri općine Usoru, Doboj Jug i Tešanj.

Na ovoj dionici gradi se šest mostova, jedan manji tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje, čeono i bočno naplatno mjesto, te centar za održavanje i kontrolu prometa na autocesti.

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

"Koridor Vc projekt je koji napreduje iz dana u dan. Tri i pol miliona eura bespovratnih sredstava značajan je iznos za dionicu Putnikovo Brdo - Medakovo čija je izgradnja u punom zamahu. Hvala Europskoj uniji na kontinuiranoj financijskoj podršci brojnim projektima na Koridoru Vc u korist svih građana. Veoma smo zadovoljni dugogodišnjom izvrsnom suradnjom. Naš plan je da cijeli potez od Sarajeva odnosno Bradine do Save bude u funkciji u drugoj polovici 2026. godine", rekao je Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide. Za izgradnju dionice Putnikovo brdo – Medakovo Evropska unija je već odobrila 12 miliona eura bespovratnih sredstava, a danas se potpisuje grant na dodatnih 3,5 miliona eura za nadzor radova na ovoj dionici.

"Europska unija posvećena je unapređenju povezanosti i regionalne integracije Bosne i Hercegovine kroz izgradnju autoceste na Koridoru Vc, najvećeg infrastrukturnog projekta u zemlji. Ovaj vitalni projekat će podstaći ekonomski rast, poboljšati saobraćaj i pozitivno uticati na svakodnevni život građana. Kako bi to podržala, EU je do sada izdvojila 870 miliona eura u grantovima, koji pokrivaju sve faze projekta, uključujući izgradnju, pripremu i nadzor. Danas se potpisuje još jedan grant za dionicu Putnikovo Brdo - Medakovo, što je još jedan korak naprijed ka završetku ovog važnog projekta”, rekao je Babajide.

S potpisivanja ugovora
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: S potpisivanja ugovora

Dio ovog projekta je i regulacija rijeka Usore i Tešanjke, čime će se spriječiti plavljenje naselja uz ove rijeke, izmještanje postojeće magistralne ceste M-4, dužine cca 3,5 kilometara te rekonstrukcija lokalnih cesta.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167,062,555.93 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca. Izgradnja dionice Putnikovo Brdo - Medakovo se uz bespovratna sredstva EU i finansira i kreditnim sredstvima osiguranim u okviru ugovora sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Na sjevernoj dionici Koridora Vc u izgradnji je 50 km autoceste te je ostalo još otvoriti radove na dionici Ozimice – Poprikuše, čime će cijeli sjeverni dio koridora biti u nekoj od faza izgradnje. Starteški plan JP Autoceste FBiH jeste da se u drugoj polovici 2026. godine završi izgradnja svih dionica na sjevernom dijelu Koridora Vc, a koji će, uslijed svoje pozicije, kao i činjenice da prolazi nizom lokalnih zajednica s velikim brojem poslovnih subjekata i snažnim potencijalom daljnjeg razvoja, biti nova žila kucavica ovoga dijela BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije