Potpisan Memorandum o transportu žičare

Radiosarajevo.ba
Potpisan Memorandum o transportu žičare

Memorandum o transportu žičare iz Švicarske u BiH, potpisali su danas u Sarajevu gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen i ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller.

Počela obnova sarajevske žičare

Opremu u vrijednosti više od devet miliona KM za žičaru na Trebeviću donirao je Grad Graechen iz Švicarske.

Gradonačelnik Grada Sarajevo Alija Behmen posebno je zahvalio Švicarskoj i njenoj vojsci koji su pomogli ovaj projekt. On je istakao da će oprema doći u Sarajevu u tri konvoja. 

Prvi konvoj opreme će stići sutra u BiH i bit će stacioniran u bazi EUFOR-a u Butmiru. 

"Mi nismo mnogo zabrinjavali javnost o tome kada će početi ovaj transport, jer su ljudi obično nestrpljivi. Evo došao je taj dan", rekao je Behmen.

Ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller istakao je da žičara predstavlja važan simbol za Sarajevo i za BiH, jer ona povezuje ljude i spaja ih preko entiteskih granica.

"Nadam se da će žičara donijeti mnogo radosti građanima Sarajeva, ali isto i posjetiteljima koji će dolaziti u Sarajevo. Na taj način pokažimo da rane koje su ostale iza rata polako zarastaju", izjavio je  Schaller.

Ceremoniji potpisivanja Memoranduma prisustvovali su i predstavnici EUFOR-a, Delegacije EU u BiH, Vlade FBiH, Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad, Grada Istočno Sarajevo, Ekonomskog instituta i agencije SERDA.

Sljedeći konvoj opreme trebao bi krenuti sredinom mjeseca decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije