Potpisan Memorandum o saradnji Tužilaštva BiH i Generalnog tužilaštva Kraljevine Španije

0
Radiosarajevo.ba
Potpisan Memorandum o saradnji Tužilaštva BiH i Generalnog tužilaštva Kraljevine Španije
Foto: Tužilaštvo BiH / Potpisan Memorandum o saradnji Tužilaštva BiH i Generalnog tužilaštva Kraljevine Španije

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić i glavni tužilac Kraljevine Španije, Alvaro Garcia Ortiz u Madridu su potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Generalnog tužilaštva Kraljevine Španije.    

Ovaj dokument omogućit će unapređenje međunarodne pravne pomoći i saradnju institucija u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine opojnom drogom, trgovine oružjem, trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, cyber kriminala, korupcije, pranja novca i drugih teških oblika kriminala, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju vladavini prava.

Memorandumom je predviđeno i organizovanje aktivnosti radi jačanja i razvoja kapaciteta tužilaca i stručnog osoblja u oba tužilaštva, kao i zajednički rad na naučnim istraživanjima, seminarima i konferencijama od zajedničkog interesa.

Dino Merlin otkrio gdje će nastupiti za Novu godinu

Dino Merlin otkrio gdje će nastupiti za Novu godinu

Dogovoreni zajednički ciljevi će se realizovati kroz razmjene informacija o stanju i trendovima kriminaliteta, razmjene informacija o pravnim sistemima i zakonodavstvu obje zemlje, konsultacije o pravnim pitanjima, zajednička istraživanja i stručne sastanke o temama koje su od interesa za tužilaštva, međusobne posjete stručnjaka iz pojedinih oblasti radi unapređenja znanja i razmjene iskustava, uspostavu radnih grupa za efikasniju saradnju, planiranje zajedničkih strategija, kao i zajedničkih istražnih timova i akcija.

Potpisivanje Memoranduma je organizovano u okviru projekta EU4JUSTICE, koji se realizuje uz finansijsku podršku EU, sa ciljem usklađivanja pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini sa evropskim standardima, a potpisivanju su prisustvovale i ambasadorice Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji, kao i Kraljevine Španije u BiH, Nj.E. Vesna Andree-Zaimović  i NJ.E. Maria Molina Álvarez Toledo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije