Potpisan MDG-F Program zapošljavanja i zadržavanja mladih

Radiosarajevo.ba
Potpisan MDG-F Program zapošljavanja i zadržavanja mladih

Florence Bauer, v.d. rezidentna koordinatorica UN BiH i Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH uz prisustvo Nj. E. Alejandro Alvargonzález San Martina, ambasadora Kraljevine Španije u BiH, potpisali su danas u Sarajevu MDG-F Program zapošljavanja i zadržavanja mladih (YERP), ukupne vrijednosti oko 6 (šest) miliona USD.

Posljedica obrazovanja koje nije prilagođeno potrebama tržišta rada u BiH je da broj nezaposlene omladine raste i pored rastuće potražnje za radnom snagom, što uzrokuje apatiju i socijalnu isključenost mladih. Ovo je praćeno realnom prijetnjom u smislu "odliva mozgova" iz zemlje jer mnogo mladih ima želju da se isele u inostranstvo. "U Bosni i Hercegovini je nezaposleno 58.5% mladih osoba starosti između 15 i 24 godine, što je gotovo četiri puta lošiji prosjek od zemalja Evropske unije. Ovaj program će se fokusirati upravo na problem visoke nezaposlenosti mladih u saradnji sa nadležnim institucijama na državnom, entitetskom i lokalnom nivou", rekla je Florence Bauer, v.d. rezidentna koordinatorica UN BiH.

"Program koji je danas potpisan će obezbijediti poboljšavanje zapošljavanja mladih žena i muškaraca direktnim i indirektnim sredstvima, uključujući rješavanje problema i mogućnosti povezanosti sa obrascima migracija mladih", izjavio je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH.

Osnovni cilj Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih je unapređenje zapošljavanja mladih u BiH, uz istovremeno obezbjeđivanje lakšeg ulaska na tržište rada. Program će se baviti i razvijanjem podrške unutrašnjim i spoljnim migracijama kako bi se optimizovao potencijal migracija kao strategija za individualno traženje zaposlenja kojima se mogu ublažiti pritisci na lokalna tržišta rada.

Program zapošljavanja i zadržavanja mladih je podržan kroz Fond za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F) finansiran od Vlade Kraljevine Španije, sa trajanjem od 3 godine i približnim budžetom od 6,000,000 USD. Ovaj program provode UN agencije: UNDP, UNICEF, IOM, UNFPA i UNV, u partnerstvu sa ministarstvima i agencijama na državnom i entitetskom nivou, javnim zavodima za zapošljavanje širom zemlje, osnovnim i srednjim školama, opštinama i seoskim zajednicama, te privatnim sektorom i organizacijama civilnog društva od nivoa lokalnih zajednica do dijaspore.
 
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije