Potpisan antikorupcijski sporazum

Radiosarajevo.ba
Potpisan antikorupcijski sporazum

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica i izvršni direktor Transparency Internationala (TI) BiH Srđan Blagovčanin potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o suradnji u provođenju antikorupcijskih aktivnosti. 

Tim dokumentom, TIBiH i Univerzitet će definirati mehanizme i načine suradnje u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.

Suradnja između TIBiH i Univerziteta u Sarajevu odvijat će se provođenjem istraživanja radi utvrđivanja rizičnih mjesta na kojima se javlja korupcija, sudjelovanje u edukativnim radionicama, a prije svega u kreiranju i usvajanju planova integriteta i antikorupcijskih mjera na Univerzitetu. 

Rektor Čaklovica navodi da tim dokumentom Univerzitet potvrđuje aktivnosti što ih provodi u vezi s prevencijom nedoličnih pojava na širem akademskom nivou te naglašava da je to zadatak i drugih akademskih zajednica u BiH.
 
Mišljenja je da se u tim aktivnostima treba biti otvoren i surađivati sa svim državnim i međunarodnim institucijama u sanaciji nedoličnih pojava koje se javljaju ne samo na nivou akademske zajednice nego uopće u društvu. 

Direktor TIBiH Blagovčanin kaže da je Memorandum jedan u nizu dokumenata takve vrste, a ima za cilj jačanje integriteta na visokoškolskim ustanovama.

Zadovoljan je zbog spremnosti Sarajevskog univerziteta za suradnju s organizacijama civilnog društva te naglašava da bi taj univerzitet, kao najveći u BiH, trebalo da bude primjer drugim univerzitetima kako se treba boriti protiv korupcije.
    
Memorandum o suradnji Univerziteta u Sarajevu i TIBiH označen je i kao neka vrsta poziva studentima i studentskim organizacijama da se uključe u ovaj proces i nadležnim institucijama prijave svaku sumnju na nepravilnosti koje primijete tokom naučno nastavnog procesa.    

"Prvi i osnovni cilj je prevencija korupcije i ohrabrivanje studenata da se uključe u ovu inicijativu. Bez toga se, jako teško, može postići bilo kakav iskorak", rečeno je.  
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije