Potomak Džemala Bijedića: Politika se neće nama mladima nametnuti

M. R. S.
Potomak Džemala Bijedića: Politika se neće nama mladima nametnuti
Foto: Radiosarajevo.ba / Antifašisti u Sarajevu

U Sarajevu se danas, dok se u Katedrali uz vodstvo kardinala Vinka Puljića održavala misa za Bleiburg, desio i mimohod antifašista, Sarajlija i svih onih koji su došli na Marijin-Dvor odati počast žrtvama ustaškog terora.

Antifašisti su potom prošetali do Vječne vatre.

"Ne smijemo imati ništa protiv ičije vjere, ali mislimo da je ovo politička misa", kazao je Mak Bijedić, mladi Sarajlija, učesnik mimohoda i mladić čiji je stric Džemal Bijedić.

Stava je da je Vinko Puljić pokazao da želi biti persona non grata u Sarajevu jer je Sarajevo preživjelo borbu za opstanak od 1941. do 1945., i ponovo od 1992. do 1995.

"Neki od nas još traže svoje najmilije. Moj djed Salko Bijedić ubijen je od ustaša. Poručujemo i nećemo dozvoliti da se raspiruje mržnja među narodima. Politika se neće nama mladima nametnuti", dodao je Mak. 

Antifašisti u Sarajevu - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba : Antifašisti u Sarajevu

Podsjetimo i to da je skup antifašista, u organizaciji SABNOR-a BiH od Marijin Dvora stigao je do Vječne vatre, u centru Sarajeva, gdje je prema prvobitnom planu bilo i krajnje odredište ovog skupa.

U toku šetnje od Marijin Dvora do Vječne vatre učesnici su pjevali partizanske pjesme, poput "Bella Ciao", ali i one savremenije, kao što je "Vratit će se Valter".

Kolona je dio puta išla kolovozom duž ulice Maršala Tita, zbog čega je saobraćaj privremeno obustavljen.

Okupljeni građani ispred Vječne vatre i uzvikivali su "Mi smo Valter", "Dole Bleiburg".

Pogledajte kako je skup SABNOR-a BiH kod Vječne vatre izgleda iz zraka: 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije