Postignut dogovor Vlade FBiH i demonstranata

Radiosarajevo.ba
Postignut dogovor Vlade FBiH i demonstranata

Osvježeno u 13,25

Pogledajte foto galeriju

Pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine okupilo se više hiljada ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca kako bi od Vlade zatražili vanrednu sjednicu i izmjenu člana Interventnog zakona kojim se smanjuju njihove naknade za 10% ili njegovo povlačenje.

U protivnom, tražit će ostavku Vlade i raspuštanje oba doma Parlamenta FBiH. Protesti će trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Ispred zgrade Vlade FBiH izbili neredi

Kako javlja FTV ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine došlo je do obračuna pdemonstranata, koje čine ratni vojni invalidi i članovi porodica poginulih boraca i snaga reda sigurnosti. Demonstranti su pokušali provaliti u zgradu Vlade pri čemu su razbijena stakla na objektu, a vozni park je sklonjen.

Kako javlja Federalna televizija lakše je povrijeđeni jedan ratni vojni invalid i jedan policajac.



Prema nezvaničnim informacijama, federalni ministri nisu u zgradi Vlade, koju su demonstranti kamenovali i navodno su je napustili na stražnji izlaz.

Okupljeni protestanti su pozvali ministre Vlade Federacije BiH, predsjednika SDA Sulejmana Tihića i mandatara Vlade Federacije Mustafu Mujezinovića da im se obrate se u roku od sat vremena, nakon čega će odlučiti o daljim aktivnostima.

Najavili su i da će, ukoliko Vlada Federacije BiH ne ispoštuju njihove zahtjeve, zatražiti njenu smjenu, kao i raspuštanje oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Ukida se član 4 Interventnog zakona?

Nakon sat vremena koliko su demonstranti dali predstavnicima vlasti da im se obrate, u kontakt s njima stupio je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i kako je obavijestio prisutne predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH Safet Redžić, on i predsjednik Saveza porodica šehida i poginulih boraca FBiH Izet Ganić te ministar Bevanda pozvani su na razgovor s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Nakon razgovora federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande i Safeta Redžića, predsjednika Saveza RVIBiH, i predsjednika Saveza porodica šehida i poginulih boraca FBiH Izeta Ganića s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda demonstrantima su se obratili ministar Bevanda i Redžić i obavijestili ih da je MMF dao saglasnost da se briše sporni član 4. Interventnog zakona.

Kako su obrazložili to znači da se ovim kategorijama neće smanjivati primanja.

Ranije je Safet Redžić obećao demonstrantima da neće pristati na uvjete koji njima ne odgovaraju.

Protestni miting organizirali su Savez RVI BiH i Organizacija šehidskih i porodica poginulih boraca, koji od Vlade Federacije BiH traže da izmijeni član 4. Interventnog zakona, koji predviđa smanjenje naknada stradalnicima proteklog rata za 10% ili da kompletan zakonski prijedlog povuku iz parlamentarne procedure.

Otkazane sjednice

U srijedu je odgođen za četvrtak planirani nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić rekao je da postoji više razloga za odgađanje, a među njima i činjenica da interventni zakon nije bio u planu za sutrašnje zasjedanje Doma naroda, kao i to da nije imenovan novi premijer.

Odgođena je i za četvrtak zakazana sjednica Vlade na kojoj je trebalo da bude razmatran rebalans budžeta, a Prijedlog interventnog zakona još nije stigao u federalni Parlament.

Zbog protesta građana od 9,20 sati u prekidu je bilo odvijanje saobraćaja ulicom Ali-pašina u Sarajevu, a ulica je ponovno otvorena u 13,00

rtvfbih/srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije