Postignut dogovor o Elektroprijenosu BiH

Radiosarajevo.ba
Postignut dogovor o Elektroprijenosu BiH

Na danas održanom sastanku entitetskih premijera Mustafe Mujezinovića i Milorada Dodika dogovoreni su principi funkcioniranja i rada zajedničke kompanije „Elektroprijenosa BiH“, saopšteno je iz Federalne vlade. Današnji dogovor pozitivan je pomak kada je u pitanju funkcioniranje Elektroprijenosa, zajedničke kompanije dva entiteta.

Mujezinović i Dodik usaglasili su da se sjednica Upravnog odbora Kompanije hitno sazove i održi najkasnije 15. novembra. Prema dogovoru entitetskih premijera na ovoj sjednici Upravnog odbora biće imenovani vršioci dužnosti članova Uprave i raspisan konkurs za popunu upražnjenih mjesta članova Uprave.

Drugi zaključak današnjeg susreta jeste da će Uprava i Upravni odbor raditi u skladu sa Zakonom o osnivanju Kompanije za prijenos električne energije i prilikom donošenja odluka rukovodit će se principom da se vitalne odluke donose konsenzusom.

Također je prihvaćen predloženi plan održavanja i investiranja Kompanije, u skladu sa ranije donesenim odlukama i zahtjevima koje su entitetske vlade istakle kao prioritetnu potrebu, s tim da će se u Plan održavanja i investiranja za 2010. godinu biti uključeni svi objekti koji nisu bili uključeni u ranije donesenim planovima.

Entitetski premijeri također preporučuju da se Skupština Elektroprijenosa treba održati čim prije te da treba razmotriti mogućnost povrata postrojenja od 110 kV entitetskim elektroprivredama.

Funkcioniranje Elektroprijenosa jedan je od problema koji je u posljednje vrijeme bio povodom mnogih međuentitetskih i međustranačkih sporenja. Predstavnici RS-a u Upravnom odboru Kompanije u nekoliko navrata bojkotirali su sjednice UO, čime je Kompanija praktički bila nefunkcionalna a više od 100 miliona KM nije moglo biti investirano.

Čak je i Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko nekoliko puta morao intervenirati i zaustavljati Milorada Dodika u donošenju odluka štetnih pod rad i funkcioniranje Elektroprijenosa. Tako je Inzko 18. oktobra nametnuo niz zakona neophodnih za ispravno funkcioniranje Elektroprijenosa, ali su Vlada i Narodna skupština RS odbili zakone.

Današnji dogovor Mujezinovića i Dodika sigurno je pozitivan pomak kada je u pitanju ova Kompanija, od čijeg rada zavisi ne samo snabdijevanje električnom energijom u Bosni i Hercegovini nego i kvalitet i mogućnosti izvoza električne energije.

Vezano

OHR: Činjenice u vez s Elektroprijenosom
Treći put odgođena sjednica UO Elektroprijenosa BiH
Jerlagić: 'Nestanak struje u Sarajevu je posljedica političkog pritiska'

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije