Posmatrači ne mogu nadgledati rad policije

Radiosarajevo.ba
Posmatrači ne mogu nadgledati rad policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da posmatrači Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope imaju akreditaciju Centralne izborne komisije BiH, ali za posmatranje Centra za birački spisak u Srebrenici od 9.jula do 23.augusta, a ne procesa promjene prebivališta u policiji u Srebrenici.
 
On je odbacio sve, kako kaže, insinuacije da MUPRS-a ima namjeru da utiče na ostvarivanje građanskih prava, posebno oko izbornog procesa, za koji je jedina nadležna institucija Centralna izborna komisija i ona može da daje tumačenja i upustva pa i akreditacije.
 
„Za sam izborni proces jedina nadležna je Centralna izborna komisija i ona jedina može da da tumačenje nekih propisa i zadužena je i za njihovo provođenje, kao što je i pitanje posmatrača u bilo kojem dijelu izbornog procesa u nadležnosti Centralne izborne komsije“, dodao je on i pokazao novinarima pismeno obrazloženje CIK-a kojim se daje odobrenje posmatračima za posmatranje Centra za birački spisak u Srebrenici.
 
Ti centri se nalaze u prostorima lokalnih zajednica te imaju, ističe Čađo, svoju zakonom definiranu funkciju rada, a nijedan taj centar se ne nalazi u policijskim stanicama.
 
„To znači da njihove akreditacije nisu za ono što se sada pokušava da se izmanipuliše, da dovedu MUPRS-a u situaciju u kojoj će biti označen kao krivac zašto posmatrači ne mogu  da rade svoj posao“, kazao je on.
 
Nakon što je dobio ovu odluku CIK-a, zatražio je odogovor da li to znači da posmatrači mogu imati pristup i prostorima za izdavanje ličnih dokumenata u policijskim stanicama.
 
„Mi nemamo problem da ti posmatrači dođu, jer nam ne predstavljaju ni smetnju ni prijetnju, ni opasnost. Oni mogu da nadgledaju, ukoliko je to potrebno, proces promjene prebivališta, ali bi morali uputiti zahtjev nama“, kazao je Čađo.
 
Podsjetimo, u sklopu inicijative Glasaću za Srebrenicu, veliki broj građana (ponovo) prijavljuje svoje prebivalište kako bi mogli tamo glasati, jer je promjenama Izbornog zakona sada onemogućeno glasanje u Srebrenici svima onima koji su prije rata imali tamo prebivalište.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije